Friss hírek

2007.11.30. 13:42

200 milliós bírság megtévesztő hitelkártya hirdetésekért az OTP-nek

<p>200 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az OTP Bank Nyrt-re, mert a pénzintézet annak ellenére a fogyasztókat megtévesztő módon népszerűsíti a hitelkártyáit, hogy emiatt a GVH egyszer már 100 millió forintra büntette. A Versenyhivatal a megítélése szerint káros hirdetési gyakorlata miatt a Magyar Cetelem Bank Zrt-t is elmarasztalta, és 8 millió forintos bírságot rótt ki rá.</p>

A GVH 2006 szeptember végén marasztalta el az OTP-t, mert a bank 2003-tól nem adott megfelelő tájékoztatást arról, hogy a hitelkártya milyen feltételekkel használható kamatmentesen. A bank bíróság előtt megtámadta a GVH döntését, ám első fokon a Fővárosi Bíróság elutasította a keresetét.

Mivel a pénzintézet nem változtatott a hitelkártyát népszerűsítő gyakorlatán, a Versenyhivatal ismét eljárást indított, de ezúttal 200 millió forintos bírságot szabott ki a fogyasztók megtévesztése miatt.

A GVH emellett ügy döntött, hogy piactisztítási célú vizsgálatsorozatot indít a fogyasztókat megtévesztő hitelkártya hirdetések visszaszorítása érdekében.
Ennek keretében eljárás indult a Cetelem Bank ellen is. Mivel a versenyhatóság úgy találta, hogy ez a pénzintézet sem ad megfelelő tájékoztatást a hitelkártyáival kapcsolatban, 8 millió forint bírságot szabott ki.

Az OTP-n és a Cetelemen kívül több pénzintézetet is megbírságolt a GVH: a K&H 15 millió, a Citibank 20 millió, az Erste Bank 2 millió a Raiffeisen Bank 9 millió, a Budapest Bank pedig 12 millió forint bírságot fizetett. A GVH piactisztító vizsgálatsorozata tovább folytatódik - áll a GVH-nak a Független Hírügynökséghez eljuttatott tájékoztatójában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!