Friss hírek

2007.10.04. 12:55

Végletekig viszi a dohányzási tilalmat két amerikai város

<p>Az Egyesült Államok Kalifornia államában két város hallatlan határokig készül elmenni a dohányzás tiltásában: a társasaházi bérlakásokban is tilos lesz rágyújtani, adta hírül csütörtökön az Independent című brit lap weboldala.</p>

A San Franciscótól délre fekvő Belmont eredetileg a város határain belül általános dohányzási tilalmat akart elrendelni. A városi tanács végül annyival megelégedett, hogy betiltotta a dohányzást minden társasaházban, továbbá minden ház bejáratától 6 méteres körzetben, és minden más olyan közösen használt területen, ahol gyerekek is előfordulnak. A városi tanácsnál a jövő héten lesz a végszavazás, és a tilalom novemberben lépne életbe.

A dél-kaliforniai Calabasas, egy Malibu környéki előváros már eddig is az Egyesült Államok legszigorúbb dohányzástilalmi rendszerével büszkélkedhetett. Tavaly márciusban "Tiszta levegőjű Calabasasnak, dohányfüstmentes városnak" kiáltotta ki magát. Már akkor elfogadott egy rendeletet, amely szerint az egész város területén tilos a dohányzás, és közterületeken, szabad ég alatt is csak a táblával jelzett, kijelölt dohányzóhelyeken szabad rágyújtani.

Calabasaban a magánlakások olyan területein (például udvarokon, erkélyeken) is tilos a dohányzás, amelyek közösen használt területekkel (mosókonyhával, úszómedencével) határosak - olvasható a város honlapján.

Calabasas lakói csak a bevásárlóközpontok szabad ég alatti parkolóiban füstölhetnek, és más olyan nyitott területeken, "ahol nincs jelen nemdohányos". Tehát az utcákon, járdákon, buszmegállókban parkokban legföljebb késő éjszaka szabad rágyújtani, amikor a kutya sincs a közelben.

Most készül egy olyan szigorítás amely szerint a lakóházakban is tilos lesz rágyújtani. Az Independent szerint a tilalom alól átmenetileg mentesülnek a bérlők és tulajdonosok: addig, amig a jelenlegi lakásban laknak. De mihelyt új lakásba költöznek, ott már tilos lesz dohányozniuk. Mindegy, hogy csak bérlők lesznek vagy tulajdonosok.

Az Independent szerint a városi tanácstagok már néhány halálos fenyegetést is kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!