Friss hírek

2007.10.31. 10:55

Üzbegisztánban gyerekeket kényszerítenek gyapotszedésre

<p>Üzbegisztán arra kényszeríti a gyerekeket, hogy iskola helyett a gyapotföldekre menjenek dolgozni, ez a "modern rabszolgaság" egyik példája - mondta kedden este a BBC-nek Gareth Thomas, brit kereskedelmi és fejlesztési miniszter.</p>

A miniszter egy riportfilmet kommentált, amit a BBC egyik munkatársa készített a közép-ázsiai volt szovjet köztársaságban. A felvételen jól látszik, ahogy rendőrök gyerekeket vezényelnek egy buszra, majd kiviszik őket a gyapotmezőjkre, hogy ott napnyugtáig szüreteljék a termést.

A helyszínen tartókodó riporter több gyereket is megkérdezett a munkájukról. A 10 év körüli iskolások elmondták, hogy napi 60-70 kiló gyapotot kell szedniük, általában reggel 8 és napnyugta között. Arra a kérdésre, hogy mikor mennek iskolába többen azt válaszolták, hogy csak akkor, ha befejezték a munkát.

Üzbegisztán a világ második legnagyobb gyapottermesztője. A készletek fő felvásárlója Banglades, Kína, Irán, Pakisztán, Oroszország, Dél-Korea és Vietnám.

Az egykori Szovjetunió tagországaiban "hagyománya" volt már annak, hogy a szüreti munkákban diákok is részt vettek és ez idő alatt - gyakran egy egész hónapon át - nem mentek iskolába. Az efféle diákmunkákra azonban középiskolások és egyetemisták mentek, a kisiskolásokat nem volt szokás szüretelésre vinni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!