Friss hírek

2007.10.17. 21:49

Több ezren tüntettek a tandíj ellen Budapesten

<p>Hiller István oktatási és kulturális miniszter lemondását követelte a HÖOK a szerda esti tandíjellenes megmozdulásán. A hallgatói szervezet több mint egy éve kidolgozta alternatív tandíjra vonatkozó javaslatát, a szaktárca azonban a mai napig nem adott rá egyértelmű választ, a diákok szerint. Akinek egy év nem volt elég ahhoz, hogy tegyen valamit az ügyben, és csak politikai érdekek mentén lavíroz, annak nincs helye a minisztérium élén - közölte Miskolczi Norbert, a HÖOK elnöke.</p>

Az oktatási minisztérium Szalay utcai épülete előtt több ezren hallgatták a HÖOK szónokait. Miskolczi Norbert arról beszélt, hogy a tanulás alkotmányos joga mindenkinek, amit nem vehetnek el a fiataloktól. A tandíj nem a tehetséges, hanem a tehetős diákoknak kedvez; nem ösztönöz, mert mindenkinek fizetnie kell, ez az egyik legnagyobb hibája - mondta az elnök. Nincs minőségi felsőoktatás hallgatók nélkül, vagyis a kormánynak számolnia kell velük - tette hozzá. Miskolczi Norbert a jelenlévőket arra buzdította, hogy ha a tandíjról népszavazás lesz, mindenki menjen el voksolni, és szavazzon a szíve szerint.

A tüntetés nem sokkal este 9 után ért véget. A diákok mécseseket helyeztek el a minisztérium épülete előtt azokért, akik a tandíj bevezetése miatt nem vehetnek részt a felsőoktatásban. A beszédek alatt egy diáklány rosszul lett, hozzá mentőt kellett hívni.

A megmozduláshoz körülbelül egy tucatnyi Árpád-sávos zászlóval felszerelkezett tüntető is csatlakozni akart, de a szervezők nem engedték, mondván, hogy ez nem az ő ügyükről szól. Egyikük kötekedni kezdett, őt rendőrök előállították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!