Friss hírek

2007.10.03. 16:44

Szilvásy György bírósághoz fordul a Topolánszky-ügyben

<p>Bírósághoz fordul a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter amiatt, hogy a Fidesz alelnöke szerda délután arról beszélt: Szilvásy György megfenyegette Topolánszky Ákost és számon kérte az egyik internetes oldal főszerkesztőjét, ahol interjút közöltek az egykori helyettes államtitkárral. Szilvásy György a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette azt is: vizsgálatot indít annak kiderítésére, igaz-e, hogy az Orbán-kormány idején rögzítették az Oktatási Minisztériumban a bejövő és kimenő hívásokat - úgy, ahogy ezt Pokorni Zoltán állította nemrég.</p>

Szilvásy György szerint 2003-tól 2004 közepéig dolgozott együtt Topolánszky Ákossal, az egykori Gyermek- Ifjúsági és Sportminisztériumban, amelyet akkor Gyurcsány Ferenc vezetett. A tárca nélküli miniszter ismét azt mondta, hogy nem fenyegette meg a volt helyettes államtitkárt. Ehhez bizonyítékaként a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának szerdai adásából idézett. Topolánszky Ákos ebben arra a kérdésre, hogy kitart-e a fenyegetés mellett, azt válaszolta: "hát, az az igaz, hogy én azt nem mondtam, hogy ő megfenyegetett"

Szilvásy György szerint a Fidesz vezetői a legfelsőbb politikai szintre emelték a bizonyíték nélküli rágalmazást vele kapcsolatban, ezért fogja bíróságon keresni az igazát.

A tárca nélküli miniszter arról is beszélt, törvénytelen lett volna, ha Pokorni Zoltán minisztersége idején valóban rögzítik és 48 órán keresztül tárolják tárcája bejövő és kimenő hívásait a telefonálók tudta nélkül. Vizsgálatot indít ezért ennek tisztázására, de az csak a napokban derül ki, pontosan ki, mit és hogyan vizsgál majd. A minisztériumokban, közhivatalaikban most nem rögzítik a telefonbeszélgetéseket az ügyfelek tudta nélkül - tette hozzá.

Szilvásy György elmondta még: Topolánszky Ákost valóban megkereste a HVG-nek adott interjúja ügyében, indoklása szerint azért, mert a cikkben "olyan igaztalanságok voltak, amelyekről nem hitte el, hogy ő mondta". Megfordult a fejében, hogy az újságíró félreértette a volt államtitkár szavait, vagy esetleg kiszínezte azokat. A hvg.hu főszerkesztőjét is ezért kereste meg később - magyarázta a miniszter. Ugyanakkor Topolánszky Ákossal kapcsolatban azt is elmondta: "nem azt a volt kollégáját hívta fel, akire emlékezett, ő már sok kérdésben másként gondolkodik, mint öt éve".

Pokorni Zoltán szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta szerinte a miniszterelnöknek még szerdán fel kell függesztenie pozíciójából a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős tárca nélküli minisztert. Erre azért van szükség, mert Szilvásy György - sajtóhírek szerint - telefonon megfenyegette a Zuschlag-ügy kapcsán Topolánszky Ákost, az egykori ifjúsági- és sportminisztérium helyettes államtitkárát. Emellett a miniszter személyi titkárán keresztül kereste meg a hvg.hu internetes oldal főszerkesztőjét, akit kérdőre vontak, amiért interjút közöltek nemrég Topolánszky Ákossal. Pokorni Zoltán emlékeztetett arra, hogy a minisztériumok kimenő és bejövő hívásait rögzítik - legalább is így volt ez, amikor ő oktatási miniszter volt az Orbán-kormány idején. Nem hiszi, hogy a bizonyításnak ebben az ügyben technikai akadályai lennének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!