Friss hírek

2007.10.15. 15:04

Október végére készül el az otthonszülésről szóló jogszabály

<p>Várhatóan október végére készül el az a jogszabály, amely rendezi az otthonszülések szakmai és finanszírozási kérdéseit- tudta meg hétfőn a Független Hírügynökség az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztályától. A tárca a jogszabály megalkotásánál figyelembe veszi a szakmai szervezetek, így például a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium valamint egy a szüléssel foglalkozó szakemberekből álló kerekasztal véleményét , amelyek hétfői ülésükön alakítják ki álláspontjukat az otthonszülésről.</p>

A jogszabály kialakításánál az Egészségügyi Minisztérium két fő szempontot vesz figyelembe: az anya és a születendő gyermek egészségének és biztonságának védelmét, valamint az anya jogát arra, hogy a szülés körülményeiről, a szakmailag biztonságos kereteken belül, szabadon dönthessen.

Az otthonszülés ma Magyarországon féllegális tevékenység: nem tiltott, de nincs szabályozva. Hivatalosan nincs meghatározva például az, hogy ki választhatja a szülésnek ezt a formáját, mi a közreműködők felelőssége, milyen hátteret kell biztosítani az ilyen szülések lefolytatásához, milyen jelentési kötelezettség áll fenn ezekben az esetekben.

A készülő jogszabály alapelve, hogy minimálisra csökkentsék az otthonszülés kockázatát. Ezért az előírások érinteni fogják a közreműködők szakmai végzettségét, a kórházi biztonsági háttér megszervezésének szükségességét, valamint azokat az eseteket, amikor nem lehet otthonszülést végezni.

Magyarországon jelenleg évente 5-600 anya hozza otthonában világra gyermekét, ez a szülések 0,5 százaléka. Az európai átlag ennél magasabb: 1-2 százalék, a hagyományok miatt Hollandiában csaknem 30 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!