Friss hírek

2007.10.05. 14:43

OÉT - elutasítják a kisadók összevonását a munkaadók és a munkavállalók

<p>A kormány vonja vissza a kisadók összevonásáról szóló törvénymódosító javaslatát, mert az nem egyszerűsíti az adminisztrációt, viszont tehernövekedést jelentene. Ezt kérte a munkaadói és a munkavállalói oldal az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén a Pénzügyminisztérium államtitkárától. Tátrai Miklós szerint nincs szándék többletbevétel elérésére az adóváltozásokkal. Az államtitkár közölte: a kormány álláspontja nem változott a módosításokról, de a végleges döntést parlamenti vitát követően, október végén, november elején hozzák meg.</p>

A munkavállalói oldal szóvivője szerint a kisadók összevonása nem ésszerű lépés. Nem igaz, hogy egyszerűsíti az adófizetést - mondta Pataky Péter. Komoly félelmeik vannak ugyanakkor a szakképzési hozzájárulás felhasználását illetően, ha minden járulékot egyben fizetnek. A munkavállalói oldal a tb-járulék egyszámlás befizetésével sem ért egyet. Szerintük már a nyugdíjalap tavalyi zárszámadása is elfogadhatatlan. Ha ehhez még hozzácsapják az egészségbiztosítási járulékot is, akkor teljes lesz a káosz - közölte Pataky Péter. Ne változzon jövőre a jelenlegi rendszer, és az adóreform keretében, a jövő félévben tisztázzák a részleteket - tette hozzá.

Pataky Péter a lelkes úttörők és a vak ember esetéhez hasonlította a javaslatot, amikor az úttörők annak ellenére is átviszik az úttesten a vak embert, hogy az nem is akar átkelni. A munkaadói oldal szóvivője szerint a helyzet még ennél is rosszabb. Nem elég,hogy az akarata ellenére átviszik, de közben még a zsebében is turkálnak - mondta Ungvárszki Ágnes, aki szerint egyre inkább kezd egy "rémtörténetté" válni a kérdés.

A munkaadók köszönik szépen, de ilyen módon ne csökkentsék az adminisztrációjukat - mondta az oldal szóvivője. Ungvárszki Ágnes szerint a kisadók összevonásával akár 14 százalékkal is emelkedhet jövőre a terhek mértéke az idei befizetésekhez képest, az adminisztráció ráadásul semmivel sem csökken. A munkaadók úgy látják, hogy a módosítás leginkább a kisvállalkozókat sújtaná.

A Pénzügyminisztérium államtitkára hangsúlyozta: a kormánynak nem áll szándékában többletbevételt elérni a kisadók összevonásával. Ha a munkaadók szakértői számításai ettől eltérnek, akkor azt egyeztetni kell. Tátrai Miklós közölte: a kormány jelenlegi álláspontja az, amit az Országgyűlés elé terjesztett, de a törvénymódosítás vitájában lehetnek módosító indítványok, amelyekről október végén, november elején dönt a kabinet.

A jövő évi béremelésről a jövő héten kezdődnek meg a tárgyalások az OÉT keretei között. A kormány már megtette a 4,5 százalékos ajánlatát. Ezt a munkavállalók elfogadhatatlannak tartják, mert ez nem jelentene reálkereset-növekedést. A jövő évi inflációt ugyanis éppen ennyire prognosztizálja a kormány. A szakszervezetek szerint az kevés, hogy nem csökkennek a reálkeresetek. Azt várják, hogy érzékelhető módon emelkedjenek a fizetések, legalább 3-4 százalékkal, bár egységes oldalálláspont még nem születtet a kérdésben. A munkavállalók november végéig szeretnének megállapodni a jövő évi béremelés mértékéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!