Friss hírek

2007.10.15. 15:49

OÉT: a szakszervezetek elutasítják, a munkaadók tárgyalási alapnak tekintik az egészségügyi reformtervezetet

<p>A szakszervezetek elutasítják a kormány koncepcióját az egészségbiztosítás reformjáról - mondta Pataky Péter, a munkavállalói oldal soros elnöke az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) hétfői ülésén. Az munkáltatói oldal tárgyalási alapnak tekinti a tervezetet, de nem látja biztosítottnak, hogy nem fognak emelkedni a járulékok. Kincses Gyula, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára egyebek mellett arról beszélt, hogy a korábbi tervekkel ellentétben a magánbiztosítók nem kapnak döntő befolyást a pénztárak működésében. A járulék mértékének megállapítása továbbra is parlamenti hatáskör lesz - tette hozzá az államtitkár.</p>

A kormány tervei szerint nem lesz meghatározó befolyásuk a pénztárak működésére a 49 százalékos tulajdonrésszel belépő magánbiztosítóknak - mondta Kincses Gyula. A meghatározó befolyásról szóló rendelkezés a jogszabálytervezet szövegében már nem lesz benne - közölte az egészségügyi tárca államtitkára, aki cáfolta, hogy létezne bármiféle titkos alku a biztosítókkal tőkemegtérülésről vagy profitgaranciáról. A törvénytervezet abból indul ki, hogy bármilyen befektetőt megillet a tulajdonának védelme, de ez a befektetés védelméről szól, csakúgy, mint bármely más ágazatban - mondta Kincses Gyula.

A pénztárak járulékban nem versenyezhetnek egymással, tehát nem lesz lehetséges, hogy kevesebb járulékért kevesebb szolgáltatást kínáljon a biztosító. Az egységes járulékért adott kötelező szolgáltatási csomag minden pénztárnál előírás lesz - közölte az államtitkár. A pénztár köteles szerződni minden olyan szolgáltatóval az alapellátásban, ahol akár egyetlen pénztártag is háziorvost választott. A decentralizáció nem lesz teljes körű, jó néhány funkció központi marad - mondta Kincses Gyula. Így például a mentés, a jogviszony-nyilvántartás, és elszámolóház jelleggel tovább működik majd az alapkezelő. A biztonságos átmenet érdekében fél évig minden jelenleg finanszírozási szerződéssel rendelkező szolgáltató kontraktusát tovább kell vinni.

A területi ellátási különbségeket nem kezeli a tervezet és nem tudni, mi lesz a rendszerben dolgozó munkavállalók sorsa - vélekedett Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke. Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke szerint a tervezetben nincsenek ellátási garanciák és szabályozás arra az esetre, ha a pénztárak törvényt sértenének. Az érdekképviselet azt szeretné, hogy a kormány "mégis áterőszakolja a törvényt", akkor a biztosítókkal kötött szerződések legyenek nyilvánosak.

Nem elfogadható az a magyarázat a kormány részéről, hogy az átalakításról már egy éve folyik a vita - közölte az Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke. A Zöld könyvet senkivel sem beszélték meg, egyoldalú döntés és végrehajtás van - mondta Pataky Péter. Az nem társadalmi vita szerinte, hogy a koncepciót felteszik az internetre, és ott hozzá lehet szólni. A jogszabály tervezetét még nem is látták - tette hozzá a munkavállalói oldal soros elnöke.

A munkaadók támogatják a korlátozott versenyt az egészségügyben, de alapvető kérdések még nincsenek tisztázva, ezért a törvénytervezetet csak tárgyalási alapnak tekintik - mondta Nosztrai Judit, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége részéről. Nem látják biztosítottnak, hogy nem emelkednek a járulékok, miközben a pénztárak működési költsége növekedni fog. A munkaadók rálátást szeretnének a járulékok beszedésére és a pénz elköltésére - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!