Friss hírek

2007.10.08. 14:35

Nőtt a gyermek- és serdülőkori öngyilkosságok száma

<p>Az ősz a depresszió felbukkanásának évszaka, többek között emiatt is tartják október 10-én a Lelki Egészség Világnapját. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a mentális egészség fontosságára, ami Magyarországon azért is különösen fontos, mert hazánkban az európai átlagnál gyakoribb a férfiak depressziója, az alkoholizmus, a bipoláris betegség és nagyobb a befejezett öngyilkosságok száma.</p>

Az idei világnap középpontjában a kulturális különbözőséggel összefüggő mentális zavarok állnak. Ez a mai világban azért is meghatározó jelentőségű, mert egy felmérés szerint minden 35. ember nemzetközi menekült. Az emberek mentális egészségét befolyásolja, hogy hogyan tudnak alkalmazkodni a különböző nyelvekhez, vallásokhoz és kultúrákhoz. A Magyar Pszichiátriai Társaság, a Védőháló, és a Lelki Egészségért Alapítvány ezekről a problémákról rendezett hétfőn egész napos előadássorozatot a Magyar Vöröskereszt fővárosi központjában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavalyi felmérése szerint a világon 400 millió ember szenved lelki és idegi betegségektől, közülük 350 millióan depresszióban. 40 millió a skizofrén, és évente 1 millió az öngyilkos. A WHO becslése szerint 2020-ban a depresszió lesz a második legelterjedtebb betegség a világon.

Magyarországon 150 ezer mentális beteget tartanak nyilván. Bár az utóbbi 20 évben csökkent az öngyilkosságok száma -1986-ban 100 ezer lakosból 45, 2005-ben 23 ember vetett véget önkezével az életének - , a gyermek- és serdülőkori öngyilkosságok száma azonban emelkedett. A WHO adatai szerint az 5 és 24 év közötti korosztályból 2003-ban 132-en követtek el öngyilkosságot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!