Friss hírek

2007.10.13. 15:14

Nemzetközi érdeklődés a bükkábrányi ősfák iránt

<p>A finn parlament jövőbizottságának elnöke és a finn nagykövet tájékozódott szombaton Miskolcon a bükkábrányi ősfákról. A találkozón ígéret hangzott el, hogy minden eszközzel megpróbálják segíteni az ősfák tudományos kutatását. Konkrét segítség is van már: egy finnországi cég adja azokat az óriási acéltartályokat, amelyekben a négy fát - azért, hogy kérgüket megerősítsék - a következő három-négy évben cukoroldatban áztatják.</p>

Az ősfák július végi megtalálása óta tucatnyi országból érdeklődtek a világszenzációnak számító fák iránt. Napokkal ezelőtt egy dán kutatócsoport jelezte, megosztanák a miskolciakkal a viking hajók restaurálásánál szerzett tapasztalataikat, de érkezett megkeresés többek között Lengyelországból, Svédországból, Norvégiából és Olaszországból is - mondta el a Független Hírügynökségnek Veres László, a Herman Ottó Múzeum igazgatója. A kutató régészeket több nemzetközi konferenciára hívták már. A múzeum a norvég kormány által kiírt pályázaton szeretne támogatást kapni az úgynevezett Pannon Múzeum létrehozásához. A mostani múzeumi épület közvetlen közelében építendő, föld alatti kiállítóhelyen nézhetné meg a nagyközönség a már restaurált ősfákat. A pályázatról egy hónapon belül döntenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!