Friss hírek

2007.10.30. 09:58

Megkezdődött a vita az Országgyűlésben a Jövő Nemzedékek ombudsmani poszt létrehozásáról

<p>Megkezdődött a parlamentben a Jövő Nemzedékek ombudsmani posztjának létrehozásáról szóló törvényjavaslat általános vitája kedden délelőtt. Az új országgyűlési biztos képviseli a felnövekvő generációk egészséges környezethez való alkotmányos jogait, amelybe beletartozik a környezet több évtizedre előremutató védelme, de a kulturális értékek megóvása is. A törvényjavaslatot az öt parlamenti párt egyetértésben, közösen terjesztette be, így a jelenlegi elképzelések szerint már november elején megszavazhatja azt az Országgyűlés. Az új ombudsman leghamarabb december közepén léphet hivatalba.</p>

Az új poszt létrehozását valamennyi párt képviselője támogatta az általános vitában.

Az új ombudsmannak a javaslat alapján részt kell majd vennie az ország hosszú távú stratégiáinak, területfejlesztési koncepcióinak kialakításában a nemzetközi kötelezettségvállalásokban és a jogalkotásban. Az új ombudsmannak kiemelt szerepe lesz a környezetvédelmi ügyekben, hatósági jogosítványai azonban nem lesznek, de véleményezheti és a visszavonását kezdeményezheti a környezetkárosítással kapcsolatban hozott hatósági döntéseknek, illetve szükség esetén bírósági eljárást kezdeményezhet.

A javaslatról várhatóan november elején szavaz az Országgyűlés. A Jövő Nemzedékek ombudsmanjára Sólyom László, köztársasági elnök tesz javaslatot, a törvény kihirdetését követő 30 napon belül. Ha az országgyűlési képviselők megválasztják, leghamarabb december 14 -én léphet hivatalába. Az új biztos mandátuma 6 évre szól majd.

A Jövő Nemzedékek ombudsmani posztjának létrehozását már 2000-ben szorgalmazta a Védegylet, és a civil szervezet kérésére Sólyom László jelenlegi köztársasági elnök készítette el a Jövő Nemzedékek országgyűlési biztosa intézményének létrehozására vonatkozó tervezetet. A kérdés két ciklusban is az országgyűlés elé került, de csak idén jutott a megvalósítás közelébe. Tavasszal már megvolt a politikai konszenzus, így a parlament júniusban megszüntette az ombudsman általános helyettesének posztját azzal a magyarázattal, hogy ennek a helyére kerülne az új országgyűlési biztos, aki a felnövekvő generációk érdekeit fogja képviselni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!