Friss hírek

2007.10.04. 16:20

Már idén pályázni lehet az egészségügy fejlesztésére szánt 400 milliárdos uniós támogatás felére

<p>Összesen 400 milliárd forint uniós támogatást használhat fel a magyar egészségügy 2013-ig fejlesztésekre, aminek több mint a felére már idén pályázni lehet. Az összeg felhasználásánál az Európai Unió (EU) a főbb célokat határozta meg, például azt, hogy a támogatásból biztosítani kell a minőségi ellátáshoz való egyenlő hozzáférést, tehát korrigálni kell a területi egyenlőtlenségeket - mondta Horváth Ágnes az EU Forráskonferencia Hét csütörtöki, egészségüggyel foglalkozó ülésének tájékoztatóján.</p>

Az egészségügyi miniszter a konferencián beszámolt az új egészségbiztosítási rendszer koncepciójáról is. Elmondta: a 2009-től működő új több-biztosítós rendszer garancia lesz arra is, hogy megszűnjenek a területi különbségek.

Az új biztosítási rendszer törvénytervezetét várhatóan október végén nyújta be a tárca a parlamentnek. Horváth Ágnes elmondta: a benyújtás előtt a javaslatot a minisztérium társadalmi vitára bocsátja. Az eddig megismert részleteken túl a tárca vezetője elmondta: az új pénztáraknak nem lesz kötelező olyan kórházakkal szerződni, amelyek rosszul teljesítenek, viszont módjuk lesz preferálni a minőségi egészségügyi szolgáltatókat. Így például a pénztár köthet úgynevezett szelektív, emelt díjas szerződést az átlagosnál többet nyújtó kórházzal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!