Friss hírek

2007.10.31. 11:50

Ma van a reformáció emléknapja

<p>A reformáció 490. évfordulóján szerdán délután fél hatkor helyezi el Erzsébetváros Önkormányzata a kerület protestáns gyülekezeteinek részvételével a "Reformáció parkja" alapkövét. A budapesti Bajza utca és Városligeti fasor sarkán lévő parkban Hunvald György erzsébetvárosi polgármester mond ünnepi beszédet. Este hattól közös ünnepi istentiszteletet tartanak a protestáns egyházak a fasori evangélikus templomban.</p>

A protestáns világ ünnepnapján, október 31-én teszik le a budapesti "Reformáció parkja" alapkövét. A parkban jövő év elején egy szobrot és egy emlékművet is felállítanak, mondta el érdeklődésünkre Erzsébetváros Önkormányzatának kommunikációs titkára, Hajmási Zsuzsa.

A fasori evangélikus templomban, Gáncs Péter, evangélikus püspök, Mészáros Kálmán a magyarországi Baptista Egyház elnöke, és Nagy Tibor nyugalmazott református püspök-helyettes tart közös istentiszteletet este hat órától a reformáció emléknapján.

Október 31-én ünneplik a protestáns egyházak a reformációt. 1517-ben ezen a napon szögezte ki Luther Márton a wittenbergi vártemplom kapujára 95 pontba foglalt téziseit, amelyeket a katolikus egyház megreformálása érdekében tett közzé. Luther téziseiben elutasította a búcsúcédulák árusítását, bírálta a bűnök pénzzel való megváltását. Luthert a pápa kiátkozta és kiközösítette. Luther nézetei vezettek el az evangélikus vallás létrejöttéhez. A Luthernél radikálisabb Kálvin János genfi reformátor vezette irányzat pedig a református vallás alapját tette le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!