Friss hírek

2007.10.11. 15:15

London vétóval fenyeget, Dánia szavazna a reformszerződésről

<p>Nagy-Britannia megvétózza az uniós reformszerződés elfogadását vagy népszavazásra bocsájtja azt, ha a végleges szöveg nem védi érdekeit.- jelentette be a brit kormány szóvivője csütörtökön.</p>

London korábban megpróbált kimaradni az igazságügyi és schengeni együttműködés egyes intézkedéseiből. A reformszerződés szövegének egyeztetése során kompromisszum született az uniós tagállamok között. A dokumentumot október 19-én, Lisszabonban írják alá a tagállamok állam- és kormányfői.

A dán lakosság 54 százaléka fontosnak tartja, hogy az uniós alkotmányt helyettesítő szerződés szövegét népszavazáson érvényesítse a dán kormány. A csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérés szerint a dánok 26 százaléka elutasítaná a dokumentumot.

A reformszerződés feladata helyettesíteni az "alkotmánynak" is nevezett alapszerződést, amely elbukott a francia és a holland népszavazáson. A reformszerződés egyszerűsíti az immár 27 tagúra bővült unió döntéshozatali mechanizmusát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!