Friss hírek

2007.10.31. 13:09

Kóbor kutyák nyolc kengurut és három szarvast pusztítottak el a Szegedi Vadasparkban - Részletek

<p>Bár voltak csapdák, és a területet kerítés védi a területet, ezek sem tudták megakadályozni, hogy a kóbor kutyák a védett állatok közelébe kerüljenek a Szegedi Vadasparkban éjjel. Az állatok nyolc kengurut és három mezopotámiai dámszarvast öltek meg a parkban keddről szerdára virradó éjszaka. A gondozók két kenguru kölyök megmentéséért küzdenek, az állatokat az elpusztul nőstények erszényéből mentették ki a park munkatársai. A károkat becsülni sem lehet, mert a mezopotámiai dámszarvasból már csak ötszáz példány él a földön.</p>

Veprik Róbert a Szegedi Vadaspark igazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta, eddig is folyamatosan ellenőrizték a kerítések állapotát, valamint élve befogó csapdákkal próbálták befogni a parkba beszökött kutyákat. Éjszaka hét kutya jutott be, hamarabb megtalálták az élő állatokat, mint a csapdákat. A vadaspark munkatársai már vizsgálják, hogyan juthattak be az 54 hektáros területre a kutyák. A parkot kerítés veszi körül, de jelenleg több helyen is építkezés folyik. Átépítik például a főbejáratot is, itt is bejuthattak a kutyák.

A vadaspark tájékoztatása szerint a kóbor kutyák elől megmenekülő dám bika sokkos állapotban fekszik. Jelenleg egy állatszállító ládában tartják, hamarosan a karanténház egyik belső kifutójába kerül, ahol hetekig pihentetik. A gondozók gyorsan elkapták a kifutó kerítésén átugró, kutyák elől menekülő szarvast. A mezopotámiai dámszarvasok kifutója most üres, a lemészárolt 3 szarvas tetemét már reggel elvitték. A 4 nagyon ritka szarvas még szeptember elején került a Szegedi Vadasparkba, ahol egy nemzetközi tenyészprogram keretében szaporítani szerették volna a kihalással veszélyeztetett állatokat, melyeknek már csak körülbelül ötszáz példánya él a földön.

A három dámszarvas mellett nyolc kengurut is megöltek a kutyák, közülük öt nőstény utódot nevelt az erszényében, csak kettő pici kengurut találtak élve a gondozók. Most azon küzdenek, hogy a picik megmaradjanak.

Most azt tervezik, hogy a külső kifutókat villanypásztorral megerősítik, így próbálják távol tartani a parkba betévedt kóbor kutyákat, melyekből egyre több van Szegeden.

A parkba már többször is bejutottak kóbor kutyák, igaz az állatokat eddig nem bántották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!