Friss hírek

2007.10.16. 15:18

Kiállítás a dobozban maradt Budapestről

<p>Ha! - meg nem épült Magyarország" - címmel nyílik kiállítás kedden este hétkor a Körzőgyár Galériában. A tárlaton az elmúlt több mint ötven év soha el nem készült budapesti épületterveit és makettjeit vehetik szemügyre a látogatók október végéig.</p>

Gyökeresen más építészeti arculatot mutatna ma Budapest, ha az elmúlt évtizedekben felépültek volna azok az épületek, melyek tervek maradtak, mondta el érdeklődésünkre a kiállítás kurátora. A látogatók 40-50 rendezési-és épülettervet, valamint számos makettet és korabeli filmrészleteket nézhetnek meg a Körzőgyárban, közölte Káli Béla.

Kiállították például a Budapest Sportcsarnok 1966-os tervét, és a szintén soha fel nem épült tévészékház 1969-es épülettervét is, mondta el a kurátor. Arra a kérdésünkre, hogy a dobozban maradt tervek mögött gazdaságpolitikai vagy inkább kultúrpolitikai szándék húzódott-e meg, Káli Béla azt válaszolta, is-is.

A meg nem valósult épületekből tanulni lehet, hangsúlyozta a kurátor. A mindenkori döntéshozókat és a közvéleményt is lehet és kell formálni. Ahogyan figyelünk arra, hogy mit eszünk, arra is gondolnunk kell, hogy milyen épített környezet vesz minket körül, mondta Káli Béla. A szakmai kompetenciával nem rendelkező politikusokban nemcsak ötven évvel ezelőtt, de ma is azt kell tudatosítani, hogy a rossz épület is ugyanannyiba kerül, mint a jó, hangsúlyozta a kurátor.

Aki találkozni szeretne egy soha meg nem épült Budapesttel, október 31-ig a Körzőgyárban megteheti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!