Friss hírek

2007.10.24. 21:54

Kevés speciális intézmény van magatartászavaros gyerekeknek

<p>Megoldatlan a magatartászavaros gyerekek elhelyezése. Ezren élnek Magyarországon. Olyan speciális intézmény kellene, ahol pszichiáterek, gyógy- és fejlesztő pedagógusok foglalkoznának velük. Ilyenből viszont csak három van az országban - Esztergomban, Kalocsán és a Zala megyei Botfán -, pedig legalább egy kellene minden megyében.</p>

Nagyon gyorsan lángra lobbannak, ők mindent azonnal szeretnének - mondta a Független Hírügynökségnek Szulágyi Tibor, a kaposvári Zita Gyerekotthon csoportvezetője.

Ezek a gyerekek szétesett családból származnak, nincs előttük minta. Tizenévesen általában már bűncselekményeket követnek el. Speciális intézmény kellene nekik, ahol pszichiáterek, gyógy- és fejlesztő pedagógusok foglalkoznak velük.

Viszont ilyen intézmények létrehozására nincs pénzük a megyei önkormányzatoknak. Egy intézmény csaknem 100 millióba kerülne. De még mindig olcsóbb lenne az államnak a megelőzés, mint az utógondozás.

"A gyermekvédelemben is olcsóbb a megelőzés, mert ilyen helyzetbe jutott gyerekek nagy része elkallódik és újabb gondokat fog okozni a társadalomnak. Hajléktalanná válnak, vagy börtönbe kerülnek - mondta a Független hírügynökségnek Spiegl József, a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatója.

Hosszú távú problémát vállal magára az állam, ha ezt nem oldja meg - tette hozzá az igazgató. Már csak azért is, mert a magatartászavaros gyerekek száma egyre nő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!