Friss hírek

2007.10.19. 11:15

Két magyar előadás a poznani színházi fesztiválon

<p>A Spinoza Színházban bemutatott A piros bicikli és a Radnóti Színház előadása, a Castel Felice kapott meghívást a lengyelországi Poznanban pénteken kezdődő Nemzetközi Színházi Fesztiválra. "A történelem sebei " alcímmel megrendezett színházi seregszemlére olyan alkotásokat hívtak, melyek a huszadik századi történelmi vészkorszakokra reflektálnak.</p>

Balázs Ágnes: A piros bicikli című színdarabja két tizenéves kislány naplójából született, akik a holokauszt áldozataivá váltak. A Spinoza Színházban január 18-án, a budapesti gettó felszabadításának napján mutatták be a darabot.

A piros bicikli egyik főszereplője, Gesler Lili szerkesztőségünknek elmondta: ez az előadás tökéletesen illeszkedik a poznani fesztivál tematikájába. A két kislány sorsa nem egyformán alakult, Lilla túlélte a holokausztot, Éva Auschwitzból már nem térhetett haza. A lengyel közönség vasárnap este nézheti meg a darabot.

Két nappal később, kedden este lép színpadra a Radnóti Színház társulata Hamvai Kornél: Castel Felice című színdarabjával. A darab címe egy kivándorlókat szállító óceánjáró neve, amin nyolc magyar utazik Ausztráliába 1958 októberében. Az egy hónapig tartó út alatt a négy férfi és négy nő sok mindent kiderít egymásról. Amikor fény derül egy régi gyilkosságra, akkor megindul a hajtóvadászat a Castel Felicén, ahonnan az utasok nem tudnak hova menekülni.

A Poznani Lengyel Színház kísérleti jelleggel először rendezi meg a "Közeli ismeretlenek" című nemzetközi fesztivált. A szervezők szándéka szerint a következő években az európai színházi élet művészeti eredményeinek bemutatása mellett, a közös múltban gyökerező problémákra és fájdalmakra is válaszolna ez a seregszemle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!