Friss hírek

2007.10.28. 12:34

KDNP: a költségvetés hadüzenet a szociális területnek

<p>A kormány által benyújtott 2008-as költségvetés a szocialisták társadalomképéről árulkodik: nem a társadalmat fenntartókat, hanem a segélyből élőket segíti - mondta el Harrach Péter (KDNP) vasárnap annak kapcsán, hogy a képviselőcsoport - a Fidesszel együtt - körülbelül 20 milliárdos átcsoportosító javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek a jövő évi büdzséhez.</p>

A kereszténydemokraták szerint a tervezett költségvetés hadüzenet a szociális területnek. Harrach Péter egyik példaként a családi kedvezményt említette, amely 2001-ben - a Fidesz-kormány idején - 91 milliárd forint volt, idén már csak 15 milliárd.

Soltész Miklós képviselő szerint jó jel, hogy a kormány felismerte a szociális válságot, amelynek nyomán két területen kiadásbővítés lesz 2008-ban. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának elősegítését szolgáló plusz 10 milliárd azonban éppen csak, hogy a 2005-ös összeggel egyenlő - mondta. Szintén újabb válságot előzhet meg a hitelhátralékosok támogatásának megháromszorozása.

Mégis érthetetlen lépések sorára készül a kormány a szociális területen, amelyek elsősorban a közép- és alsó középrétegeket sújtják - mondta Soltész Miklós. A gáz-, a távhő- és a villanyáram költség-fedezetének kiegészítésére szánt összeg a tavalyi 208 milliárdról idén 112-re, jövőre pedig 81 milliárdra csökken. Kevesebbet kapnak szociális feladataikra az önkormányzatok és civil szervezetek és az utcai szociális munkások, kevesebb jut a nyugdíjasok szociális étkeztetésére, valamint szintén csökken a nyugdíjasok utáni normatíva a bentlakásos otthonok esetében - sorolta Soltész Miklós.

Az átcsoportosítással az ellenzéki pártok azt akarják elérni, hogy legalább a két évvel ezelőtti összegre emeljék vissza a szociális kiadásokat. A pénzt a kormányzati negyed leállításával felszabaduló megtakarítással teremtenék elő.

A KDNP szerint a kormány azért érzéketlen a létminimum alatt élő 3 millió ember sorsa iránt, mert Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Veres János pénzügyminiszter egyaránt milliárdos. Ha elmennének megnézni a mélyszegénységet, megtudnák, mi van az országban - mondta Harrach Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!