Friss hírek

2007.10.03. 14:09

Heteken belül megegyezhetnek a pártok a a Jövő Nemzedéke ombudsmani posztjáról

<p>Néhány héten belül megegyezhetnek a parlamenti pártok a Jövő Nemzedéke ombudsmani posztról és talán még az idén létrejöhet a hivatal is a környezetvédelmi miniszter szerint. Fodor Gábor egy budapesti konferencián szerdán arról is beszélt, hogy a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia (NÉS) első változatáról már tartanak az egyeztetések és néhány hónapon belül ez is az Országgyűlés elé kerülhet.</p>

Heteken belül megegyezhetnek a pártok a Jövő Nemzedéke ombudsmanról. A parlament júniusban szüntette meg az ombudsman általános helyettesének posztját azzal a magyarázattal, hogy ennek a helyére kerülne az új országgyűlési biztos, aki hangsúlyosan foglalkozna a környezetvédelem kérdésével. Az elképzelést Sólyom László köztársasági elnök is támogatja, a parlamentben pedig már folynak az egyeztetések. A szaktárca abban bízik, hogy a pártok heteken belül konszenzusra jutnak és még idén felállhat az új hivatal - mondta a Független Hírügynökségnek Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter.

Az éghajlatváltozásról szerdán konferenciát tartottak Budapesten, amelyen a résztvevő tudósok és politikusok arról beszéltek, hogy milyen hatása lesz a globális felmelegedésnek Európára és Magyarországra az előttünk álló évtizedekben. A probléma megoldására hazánknak különösen gyorsan kell cselekvési tervet kidolgoznia, mert földrajzi elhelyezkedéséből adódóan Magyarország az egyik legveszélyeztetettebb állam. Az éghajlatváltozás ráadásul komoly társadalmi problémákat is okozhat, hiszen a szociálisan rászorulókat jobban sújtják majd a következmények, mint a jobb anyagi helyzetben lévőket. Nekik ugyanis sokkal nehezebb lesz alkalmazkodniuk, például nem tudják majd megfizetni a klímaberendezéseket, autókat, háztartási berendezéseket és a megváltozott lakáskörülményeik költségeit. Ezért is fontos, hogy mihamarabb megszülessen a kormányzati program és a kormányokon átívelő, több évtizedre szóló nemzeti éghajlatváltozási stratégia- tette hozzá a szakminiszter.

A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia (NÉS) első változata már elkészült és jelenleg is folynak róla a parlamenti egyeztetések. A környezetvédelmi miniszter abban bízik, hogy ötpárti konszenzus születik a témában, majd a parlament országgyűlési határozat formájában néhány hónapon belül el is fogadja ezt a stratégiát. Az országnak ugyanis a következő évtizedekben úgy kell fejlesztenie a gazdaságát, mezőgazdaságát, úgy kell kialakítania az energiapolitikáját, hogy a környezetváltozásra időben felkészüljük és az abból adódó káros hatásokat kiküszöbölhessük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!