Friss hírek

2007.10.25. 14:44

Felmentették a dollármilliókat sikkasztó exelnököt

<p>Kegyelmet kapott a korrupció miatt néhány héttel ezelőtt életfogytig tartó börtönre ítélt egykori Fülöp-szigeteki elnök, Joseph Estrada. Az egykori mozi akcióhős 1998-ban került hatalomra, három évig tartó uralma alatt 87 millió dollárt (mintegy 15 milliárd forint) sikkasztott el.</p>

A 70 éves Estrada elnöki kegyelemben részesült, a rendeletet azt követően adta ki az ország jelenlegi első embere, Gloria Arroyo, hogy Estrada megígérte: soha többet nem pályázik semmilyen politikai pozícióra. Az amnesztiát az is lehetővé tette, hogy az elnök kivételes esetekben törölheti büntetését a 70 év feletti rabokat.

Estradát szeptember közepén ítélték életfogytig tartó börtönre, miután bebizonyosodott, hogy 1998-as hatalomra kerülése után, 2001-es bukásáig összesen 87 millió dollár közpénzt sikkasztott el. A volt akcióhősnek a történtek ellenére rengeteg híve maradt, így az elnöki kegyelem ellen tiltakozók szerint Arroyo egész egyszerűen megijedt és ezzel a döntéssel akarja biztosítani hatalmon maradását.

Estrada 1998-ban a Fülöp-szigetek történetének eddigi legnagyobb választási sikere után lett elnök. A korrupciógyanú miatt puccsal 2001-ben megdöntötték hatalmát, az elnöki székben addigi helyettese, Gloria Arroyo követte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!