Friss hírek

2007.10.12. 14:33

Elsőként a világon: hangfájlba rögzíthető elektronikus könyvtár a vakok számára

<p>A világon elsőként Budapesten próbálhatják ki a vakok és gyengénlátók azt az új szoftvert, amely nemcsak felolvassa az elektronikus írott szöveget, hanem szerkeszteni, rögzíteni is képes azt. A DEX lehetővé teszi a látásproblémákkal élő emberek számára, hogy akár utazás közben hallgathassanak végig egy-egy internetről letöltött dokumentumot, könyvet vagy tanulmányt.</p>

Hangfájlba rögzíti a számítógépes felolvasást, ezáltal hordozhatóvá, bármikor meghallgathatóvá teszi az elektronikus szövegeket az a rendszer, amelyet az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány fejlesztői készítettek el. A világújdonságnak számító, úgynevezett Dramatizált elektronikus könyvet szerkesztő és hangoskönyvet konvertáló program (DEX) a Fehér Bot nemzetközi napja alkalmából mutatták be Budapesten pénteken.

A DEX a látásproblémákkal küzdők által használt beszélő programokat korszerűsíti úgy, hogy lehetővé teszi a letöltött dokumentumok hangfájlba (mp3 formátumba) rögzítését, amit később internetkapcsolat nélkül, hordozható lejátszókon, vagy a számítógépen is meghallgathatnak. Ezzel lehetővé teszi, hogy a vakok és gyengénlátók akár utazás közben hallgathassanak végig egy-egy internetről letöltött dokumentumot, könyvet vagy tanulmányt.

Az új szoftver használata olyan idős, az öregedéssel járó látásromlás, vagy cukorbetegség miatt csökkent látóképességű embereknek nyújt segítséget, akik korábban kizárólag hangoskönyvek útján tudták bővíteni ismereteiket. Emellett a fiataloknak lehetővé teszi, hogy tankönyveket "vigyenek magukkal", és így tanuljanak- mondta a Független Hírügynökségnek Szatmári Péter, az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány programozó-informatikusa.

A rögzítésen túl a program a meghallgatás élményét is javítja azzal, hogy a hangzást befolyásoló szerkesztési lehetőségeket is nyújt. A felhasználó megváltoztathatja ugyanis a beszélő hangkarakterét, a hangerőt, a hangmagasságot, a beszédsebességet.

A program ingyenesen letölthető az internetről a www.infoalap.hu oldalról vagy az origo szoftverbázisából, de csak látássérültek használhatják. A DEX-hez rendelkezni kell ugyanis egy képernyő-olvasó vagy képernyő-nagyító programmal, a kettő együtt működik - hangsúlyozta Szatmári Péter.

A T-Online csaknem 7 millió forinttal járult hozzá az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány munkájához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!