Friss hírek

2007.10.31. 16:33

Egyre rejtélyesebb: nem vonat ütötte el a zalai szervált

<p>Nem volt veszett, nem vonat ütötte el, nem lőtték le, viszont éhezett a zalai szervál - ezt állapította meg a titokzatos ügyben indult hatósági állatorvosi vizsgálat. A gepárdra hasonlító afrikai vadállat tetemét vasárnap találták meg Iklódbördőcén, a vasúti sínek mellett. Azóta kiderült, hogy az elpusztult ragadozóba korábban chipet ültettek, így a tulajdonost elvileg könnyedén azonosíthatják.</p>

Az elpusztult szervált vasárnap fedezte fel egy mozdonyvezető. A férfi először nem hitt a szemének, aztán kiderült, hogy jól lát: a sínek mellett valóban egy afrikai vadállat fekszik. A boncolás szerint a szervált tompa ütés érte, de nem vonat gázolta el.

A belső szervek egészségesek, viszont ami érdekes, hogy mind a gyomor, mind a bél teljesen üres, tehát az állat éhezhetett. Minimális füvet találtak a bélben, ami szintén arra utal, hogy éhezett, hiszen egyébként ragadozó állatról van szó - mondta a Független Hírügynökség tudósítójának Dr. Tószegi Sándor hatósági állatorvos.

Az első gyanú szerint a szervál egy csömödéri farmról szökött el, ahol az osztrák tulajdonos számos vadállatot - köztük két szervált - tart. A tetemben talált chip száma azonban nem egyezik az engedéllyel tartott állatokéval, ráadásul az egyiket - állítása szerint - hónapokkal ezelőtt eladta a tulajdonos, így a falu jegyzője továbbra is tanácstalan.

A körjegyzőségünk illetékességi területén más személynek tartási engedélyt senki nem adott ki veszélyes állatra, éppen ezért nincs arról tudomásunk, hogy ki lehetett az állat - mondta Kovácsné Horváth Anikó körjegyző.

Vagyis a zalai szervál esete még mindig titokzatos: senki sem tudja, hogy az Afrikában kisebb antilopokkal, nyulakkal és rágcsálókkal táplálkozó, emberre kevésbé veszélyes vadállat mit keresett az iklódbördőcei sínek mellett. Mindenesetre az állategészségügyi hatóság és a környezetvédelmi felügyelőség folytatja a rejtélyes szervál-ügy vizsgálatát. A szakemberek szerint az elpusztult állatban talált chip minden kérdésre választ adhat, de az adatok egyeztetése hetekig is eltarthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!