Friss hírek

2007.10.14. 12:14

Cannes-i díjazott román filmek hete az Urániában október 16-21.

<p>Nagy nemzetközi sikereket aratott román filmeket mutatnak be keddtől vasárnapig az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az alkotások között szerepel az idei Cannes-i Filmfesztivál fődíjas filmje, Cristian Mungiu: 4 hónap, 3 hét, 2 nap című munkája is.</p>

A filmhéten 8 játékfilmet, 1 kisjátékfilmet és 3 rövidfilmet nézhet meg közönség és a filmes szakma az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A programban levetítik az idei Cannes-i Filmfesztivál "Un certain regard" elnevezésű szekciójának nagydíjas alkotását, Cristian Nemescu: Kaliforniai álom (végtelen) című sikerfilmjét is.

A filmhéten a közönség megnézheti az első román Cannes-i díjazott művet is, az 1965-ben rendezői díjjal elismert Liviu Ciulei: Akasztottak erdeje című munkáját. A román filmes seregszemlén levetítik a világhírű Lucian Pintilie: A tölgy és A helyszíni szemle című játékfilmjét is.

Az Urániában bemutatják Cristian Mungiu első, szintén nemzetközi sikert aratott Nyugat című filmjét, valamint Zapping című rövidfilmjét. A közönség láthatja Cristian Nemescu kisjátékfilmjét, a Marilena a P7-ből-t, valamint a 2004-ben Karlovy Vary-ban a legjobb rövidfilm díját elnyerő Corneliu Porumboiu: Utazás a városba című munkáját.

Catalin Mitulescu a 2004-es Cannes-i Filmfesztivál Arany Pálmás Forgalom című rövidfilmjével szerepel a válogatásban. Radu Muntean: A düh című tragikomédiájával, Nae Caranfil pedig a Filantropica, avagy emberbaráti szeretet című komédiájával mutatkozik be a magyar közönségnek.

A román filmhét részletes programja a: www.urania-nf.hu oldalon olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!