Friss hírek

2007.10.15. 18:39

Beolvasztott 1 forintosok

<p>MÉH-be az egyforintosokkal - sokan ezen gondolkodnak Baranyában. A beváltás helyett inkább így válnának meg az aprótól Pécsett. Egyrészt azért, mert nem vesződnek a rolnizással, másrészt azért, mert akár 30 fillérrel többet, 400 darabért akár 520 forintot is adnak érte a fémhulladék gyűjtők. A pénzérme beolvasztást a törvény nem bünteti, de a Magyar Nemzeti Bank nem örül neki, mivel folyamatosan pótolniuk kell az eltűnt mennyiséget - számolt be az RTL Klub Híradója.</p>

A sárgaréz egyforintosért darabonként 20-30 fillérrel adnak többet a színesfém átvevőhelyeken. Az egyik pécsi fémhulladék gyűjtőbe is vitt már valaki egy zacskónyit. A telep vezetője azt mondta, ő 400 darabért 480-520 forintot fizet. De más telepeken akár többet is adnak a sárgarézért, hiszen az egyforintosból, miután beolvasztották, csaptelepet lehet készíteni. Kemény és jól ellenáll az időnek - mondta a telephelyvezető.

A beolvasztásnak nincs törvényi akadálya - mondja az ügyvéd. Herke Csongor szerint Nyugat-Európában vannak olyanok országok, ahol ez tilos, például a briteknél kifejezetten tiltják a fémpénzeknek a beolvasztását.

A Magyar Nemzeti Bank közleményében azt írja: nem támogatják az ötletet, mert folyamatosan pótolniuk kell az eltűnt mennyiséget, ami plusz kiadás. Egy egyforintos előállítása ugyanis 4-5 forintba kerül. A gyűjtögetésről viszont tudnak. Ezért azt szeretnék, hogy a büntető törvénykönyvet módosítsák, hogy valóban ne lehessen beolvasztani érvényben lévő fémpénzt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!