Friss hírek

2007.10.18. 13:18

Bencze József: befejeződött a rendőrség felkészítése

<p>Befejeződött az egyéves felkészítő munka, amit a rendőrség és a rendőrök kaptak az uniós módszerek használatáról, a tömegoszlatásról és a csapaterők használatáról - mondta Bencze József oraszágos rendőrfőkapitány a Rendészeti Biztonsági Szolgálat központjában tartott csütörtöki tájékoztatóján. A REBISZ központban ma ér véget a képzést lezáró három napos nemzetközi konferencia is, melyen több ország rendőri vezetői vettek részt. Ezen szintén a tömegoszlatásról, annak külföldi tapasztalatairól volt szó.</p>

A konferencián részt vett a berlini rohamrendőrök parancsnoka, a párizsi rendőrprefektúra egyik vezetője és az osztrák szövetségi minisztérium egyik szakembere. Bencze József a helyszínen tartott tájékoztatóján elmondta, hogy az elmúlt egy évben ez a három ország, azaz Németország, Franciaország és Ausztria segített a legtöbbet a magyar rendőrök felkészítésében, felzárkóztatásában.

A tájékoztató és a ma véget érő konferencia alatt egyébként a REBISZ központjában az alakulótéren folyamatosan gyakorlatoztak a bevetési ruhás rendőrök osztagai. A lovas rendőrök mozgását is gyakorolták és az egyik régebbi vízágyút is részt vett a gyakorlatban - tájékoztatott a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

Bencze József elmondta, hogy egy éve tartanak azok az előadások, külföldi szakemberek által tartott szakmai képzések, amik segítségével a magyar rendőrség munkájába beépíthető tapasztalatokat és képességeket szereztek a rendőrök. Az országos főkapitány szerint a magyar rendőrség sokat változott az elmúlt egy évben. Tanultak saját hibáikból, több új elemet hoztak be az Unióban már bevett és használt módszerek közül. Több, az Unióban elfogadott és használt eszközt használnak, megtanulták a csapaterős bevetések legcélszerűbb fogásait is. Az új módszerek és eszközök használata sürgető, mert a 2008 január 1-jével változó rendőrségi törvény feltételrendszerének már csak ezek segítségével lehet megfelelni. Az országos főkapitány elmondta, hogy a gumilövedéket az Országgyűlés határozata értelmében januártól vonják ki a rendőrség használatából, de ő már most megtiltotta a használatát, így ha most tömegoszlatásra kerül sor, ilyet nem vetnek be.

Az október 23-I ünnepségekkel kapcsolatban az országos főkapitány megerősítette a főváros kapitányának másfél órával korábban tartott tájékoztatóján mondottakat. azaz a rendőrség tud olyan tervekről, amikben különböző csoportok provokációkra, bűncselekményekre készülnek az ünnepek alatt. Ezeket a csoportokat nyomon követik, de a különböző rendezvények szervezőit is felkérték, hogy válasszák le magukról az esetleg csatlakozni kívánó gyanús elemeket. Tudnak olyan csoportról is, amelynek tagjai a Fidesz naggyűléséhez akar csapódni.

Bencze József hangsúlyozta, akkor lenne a legboldogabb, ha a készenlétben álló bevetési ruhás csapatokat nem kelene az utcákra vezényelni és az ünnep békésen telne el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!