Friss hírek

2007.10.30. 13:02

Bécsnek engednie kell a génkezelt kukorica ügyében

<p>Ausztriának engedélyeznie kell kétfajta génkezelt kukorica behozatalát. Az Európai Unió környezetvédelmi miniszterei nem támogatják (a szükséges mértékben) a bécsi kormány 1999-es döntését, amely megtiltotta a genetikailag módosított kukoricafajták osztrák importját.</p>

Azóta az uniós tagállamok egy része felsorakozott Ausztria mögött, ám a miniszterek keddi luxemburgi ülésén nem volt meg a szükséges minősített többség, hogy Bécs ismét megerősíthesse a tilalmat. Mivel egyik tábornak sem volt meg a szükséges minősített többsége, ilyen esetben az Európai Bizottság saját hatáskörében dönthet. Az osztrák tilalom ütközik a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) érvényes megállapodással, Brüsszel ezért nem tehet egyebet, mint engedélyezi a vitatott kukoricafaj behozatalát. Ellenkező esetben ugyanis eljárás indul az egész Európai Unió ellen.

Ausztria szeretné fenntartani az ország eddigi politikáját, hogy a mezőgazdaságtól távol tartsa a génmódosított mindenfajta vetőmagot, és ezzel az ország egész területére érvényesítse a tilalmat. Az érvényes EU direktíva szerint egyes régiók élvezhetnek kivételes státust, ez azonban nem vonatkozhat egy teljes országra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!