Friss hírek

2007.10.30. 15:47

Alig javul a vállalatok közérzete

<p>A magyarországi vállalatok hangulatát tükröző konjunktúra-index októberben összességében nem változott szeptemberhez képest, de a következő fél évben közelebb kerülhet egymáshoz a top 100 cég és a kis- és közepes vállalatok véleménye - derül ki az Ecostat gazdaságelemző októberi felméréséből.</p>

A legnagyobb átrendeződés a száz legnagyobb cég körében figyelhető meg. A magyar gazdaság kilátásaiban talán enyhe romlásként, legfeljebb stagnálásként értékelhető, hogy a romlásra számítók aránya egy hónap alatt 27-ről 18 százalékra csökkent ugyan, de 27 helyett csak 9 százalék bízik javulásban, és ugrásszerűen - 46-ról 73 százalékra - nőtt a változatlanságra számítók aránya. A kisebb vállalatok körében viszont nőtt a romlástól félők aránya, kevesebben - de kisebb mértékben változva - számítanak javulásra, és nem szignifikánsan növekedett a stagnálást becsülők hányada.

A legnagyobb eltérések ezúttal is saját helyzetük megítélésében van. A legnagyobbaknál egyértelműen és jelentős mértékben a javulás felé mozdult el a hangulat, a kis- és közepes vállalkozások körében az optimizmus visszafogottnak nevezhető. Ennek oka az, hogy a nagyvállalatok hagyományosan kedvezőbben látják saját jövőjüket a megszorító csomag kezdete óta, mint a kicsik. Előbbiek jellemzően exportra termelnek, amely folyamatosan és dinamikusan nő. Ezzel szemben a kisebb vállalkozások inkább a hazai piacon érdekeltek, a belföldi kereslet érezhető csökkenése közvetlenül érinti őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!