Friss hírek

2007.10.29. 17:41

A korkedvezményért demonstrálnak kedden az autóbuszvezetők - a Kapos Volánnál sztrájk is lesz

<p>Demonstrációt tart kedden 12 órától a Szociális és Munkaügyi Minisztérium előtt a Volánbusz társaságokat tömörítő Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ). Az érdekvédők az autóbuszvezetők korkedvezményes nyugdíjáért és azon belül a gépjárművezetőket hátrányosan érintő különbségek eltörléséért tüntetnek majd. A Kapos Volán dolgozói erre a napra sztrájkkal készülnek.</p>

A Volánbusz-társaságok dolgozói a 2007-ben bevezetett nyugdíjazási szabályok miatt demonstrációt tartanak kedden a V. kerületi Alkotmány utcában a Szociális és Munkaügyi Minisztérium előtt. A tiltakozók azt akarják, hogy a kormány törölje el a típusfüggőség okozta diszkriminációt az autóbuszvezetők korkedvezményes nyugdíjára - mondta hétfői sajtótájékoztatóján Korcsolayné Kovács Krisztina, a KKV elnöke. Hozzátette: nem minden sofőr mehet korkedvezménnyel nyugdíjba, mert ezt attól tették függővé, hogy a dolgozó milyen típusú autóbuszt vezet.

A szakszervezet továbbá nem tartja helyesnek a korkedvezmény-biztosítási járulék megállapítását. Azt akarják elérni, hogy az állam vállalja át a közszolgáltatást végző társaságoknál korkedvezményes munkakörben dolgozók utáni korkedvezmény-biztosítási járulékot - fejtette ki az elnök. A Volán-társaságoknál ez a járulék 2008-ban várhatóan 400 millió forintot meghaladó összeget jelent, ami veszteségként jelenik meg a cégeknél - tette hozzá.

Az érdekvédők a korkedvezményre jogosító érvényben lévő 1997-es munkaköri jegyzéket is elavultnak tartják. Szerintük tartalmaz olyan szakmákat, amelyek már nem is léteznek, másrészt viszont a közlekedésben dolgozó karbantartóknak és a tehergépjármű-vezetőknek bele kellene kerülniük. Az ilyen munkakörökben dolgozók szervezete szintén fokozott igénybevétellel jár ugyanis.

Korcsolayné Kovács Krisztina arról is tájékoztatott, hogy kedden a Kapos Volán csaknem 400 dolgozója sztrájkolni fog reggel 5 és 7 óra között - csak a szerződéses járatok közlekednek majd.

A sztrájk ideje alatt valamennyi autóbusz-állomás váróterme nyitva lesz. Reggel 4 óra 45 perc után a Kapos Volán autóbusz-járatai már nem indulnak el, azok, amelyek 5 óra 15 percig beérnek a célállomásra, folytatják útjukat. A 7 óra után elinduló járatoknál 30 perctől 120 percig tartó késésekre lehet számítani. A menetrend szerinti közlekedés várhatóan 11 és 12 óra között áll helyre.

A budapesti demonstrációra - amelyet más szakszervezetek is támogatnak - 1000-2000 embert várnak - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!