Friss hírek

2007.10.26. 16:55

A kórházak 7-10 százalékkal több pénzt költhetnek az év utolsó negyedévében

<p>Kedden nyújtják be az Országgyűlésnek az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvénytervezetet - jelentette be Horváth Ágnes pénteki tájékoztatóján. Az egészségügyi miniszter elmondta azt is, hogy az egészségügyi alap pluszbevételei miatt emelni tudják a kórházak október - november - decemberi teljesítményvolumen-korlátját, tehát az év utolsó negyedévében 7-10 százalékkal több állami finanszírozást kapnak az intézmények a betegek ellátására.</p>

A plusz finanszírozást azon felül a 25 milliárd forinton felül kapják az intézmények, amelyről szeptemberben döntöttek, és amelyet szintén többletként kapnak az egészségügyi szolgáltatók.

Az új biztosítási rendszerről szóló végleges javaslatban a korábbihoz képest egy-két módosítás szerepel, így például pontosították a várólisták kezelésének szabályait. Egyebek mellett összehasonlítják majd a pénztárak várólistáit, ennek alapján egy országos átlagot állapítanak meg. Mindazokat a pénztárakat, amelyeknél ennél hosszabb a lista, és speciális helyi körülmények sem indokolják a hosszas várakozást, kötelezni fogják, hogy céltartalékjukból finanszírozzák tagjaik ellátását.

Ezen kívül is újabb garanciát építettek be a tervezetbe a pénztártagoknak: így a biztosítójuknak bizonyos esetekben akkor is ki kell fizetniük az ellátásukat, ha olyan kórházban kezelték őket, amelynek nincs szerződése a pénztárral. A pénztárak akkor kötelesek erre, ha nem tesznek eleget a törvényben rögzített ellátási feltételeknek.

Horváth Ágnes felvázolta, hogy a javaslat szerint milyen jogokkal rendelkeznek majd a pénztárakban illetve az új biztosítási rendszer testületeiben a magánbefektetők. Eszerint a pénztárak biztosító működését alapjaiban megalkotó közgyűlésében a többségi, 51 százalékkal rendelkező állami tulajdonosok szavazata lesz a meghatározó. A végrehajtásért felelős igazgatóságban 3 tagot jelölnek az állami tulajdonosok és 3-at a magánbefektetők, viszont ebben a testületben a vezérigazgatót is az utóbbiak választhatják.

Az ellátások díját évente meghatározó Díjtétel Bizottságban fele-fele arányban vesznek majd részt az állam és a magántársaságok képviselői - mondta az egészségügyi miniszter. Hozzátette: ajánlásukról azonban véglegesen az egészségügyi miniszter dönt. Ugyanez lesz az arány Fejkvóta Bizottságban is, amely arra tehet javaslatot milyen módszerrel számolják ki a befizetett járulékok alapján azt a kvótát, amelyet a pénztárak tagjaik után megkaphatnak.

Az egészségügyi miniszter kérdésre válaszolva elmondta: Nem gyorsan megtérülő beruházás az új pénztárak létrehozása. Már csak azért sem, mert a magántársaságok 3 évig nem vehetik ki az esetleges nyereségből az osztalékukat. Azután is csak szigorú feltételekkel - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!