Friss hírek

2007.09.20. 17:50

Új gyógyszer javíthatja a tüdőrákosok túlélési esélyeit

<p>Egy - viszonylag - új gyógyszerrel megduplázódhat a tüdőrákosok túlélési esélye - jelentették be csötörtökön az Országos Onkológiai Intézet tájékoztatóján Budapesten. Az augusztus óta Magyarországon is elérhető készítményt kemoterépiával kombinálva csaknem 2 ezer tüdőrákos betegnél vizsgálták, és a korábbi 4-5 hónap helyett az átlagos túlélés meghaladta náluk az 1 évet.</p>

A gyógyszert 2006 óta Magyarországon a vastag- és végbélrák terápiájában használják eredményesen, 2007 tavasza óta a mellrák kezelésében is alkalmazzák ezt az úgynevezett daganatos érképzést gátló szert, és augusztustól már a tüdőrákosoknál is. A készítmény egyedi méltányossági kérelem alapján érhető el, a kezelőorvos igényelheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. A betegnek nem kell fizetnie érte.

A tüdőrák Európában a vezető halálokok között van, Magyarországon ezenbelül az első helyen áll, évente 8-10 ezren halnak meg ebben a betegségben. Míg korábban a nők körében kevesebb volt a tüdőrákos a férfiakhoz képest itthon, mára ez kiegyenlítődött, szinte ugyanannyi a tüdőrákos nő van mint férfi - mondta Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet vezetője. Hozzátette: valószínűleg ennek az lehet az oka, hogy a tüdőrák kialakulásában egyértelműen szerepet játszó dohányzás is egyre több nőt érint.

A tüdőrákot nehéz felfedezni, mivel nincsenek azonnal felismerhető tünetei - mondta Strausz János, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet vezetője. Az ismert tüdőszűrő állomások nem igazán alkalmasak arra, hogy kiszűrjék a rákosokat, ezek a TBC-re lettek kifejlesztve ugyanis - tette hozzá. Pedig a tüdőrák eredményesen gyógyítható műtéttel, de az operációt csak akkor lehet elvégezni, ha még korai stádiumában felfedezik a kórt. Az eddigi tapasztalatok szerint 100 felismert tüdőrákos közül összesen csak 20 beteg menthető meg műtéttel - mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!