Friss hírek

2007.09.22. 07:23

Nettó átlagfizetésben is a sor végén kullogunk - Magyar Hírlap

<p>A visegrádi országokban nálunk a legalacsonyabbak a bérek: míg hazánkban 112 forint a nettó átlagkereset, Szlovéniában átlagosan 195 ezret kapnak kézhez a munkavállalók. A csehek több mint 44 ezerrel, a lengyelek 16 ezerrel keresnek többet, mint mi, sőt idén a szlovákok is leköröztek bennünket, 116 ezer forintos átlagkeresettel.</p>

Idén a cseheknél 7,4 százalékkal, Szlovákiában 6,7 százalékkal nőttek a bérek. Romániában a nettó átlagfizetés csak 78 ezer forint, de az emelkedés mértéke kirívóan magas, 23,5 százalék. Nyugat-Európában egyébként a magyar fizetés csaknem négyszeresét viszi haza egy átlagos dolgozó.

A bruttó bérek Magyarországon is nőnek: az uniós statisztikai hivatal adatai szerint júliusban tíz százalékkal emelkedtek a keresetek. A gondot az okozza, hogy eközben 8,5 százalékos az infláció, illetve magas az adóterhelés - írja a lap. A szakemberek szerint a jövő év elejére-közepére valószínűleg megáll a reálbércsökkenés. Idei mértéke 6,2 százalékos lesz, azaz ennyivel ér kevesebbet a "havi fix".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!