Friss hírek

2007.09.22. 09:42

Motoros felvonulás kisebb teljesítményadóért, KRESZ-módosításért

<p>20 ezer résztvevőre számítanak a szervezők a szombati, budapesti motoros felvonuláson. A figyelemfelkeltő akciót a biciklisek több tízezres felvonulásával körülbelül egyidőben tartják. A súlyadó csökkentését és számukra kedvező KRESZ-módosítást szeretnének - a szervezők kidolgozott javaslataikat szondáztatnák ezúton.</p>

Az RRACE MONO nevű motoros érdekképviselet tavaly ősszel szervezett először demonstrációt a fővárosban. 16 ezren gyűltek össze a Dózsa György úton, a súlyadót idén januártól felváltó teljesítményadó ellen tiltakoztak és azt kérték, használhassák olcsóbban az autópályát a motorosok, mint az autósok. Ez utóbbit sikerült elérni, tesztjelleggel idén nyárra bevezették a félárú, négynapos matricát a motorosoknak.

Az RRACE MONO vezetője, Enyedi Ferenc a Független Hírügynökségnek elmondta: a mostani demonstráción is téma lesz a súly-illetve teljesítményadó. A civil szervezet kidolgozott két új számítási módszert, amivel az éve elején többszörösére emelt fizetnivaló körülbelül 30 százalékkal csökkenthető lenne.
A másik fő téma a KRESZ-módosítás lesz. Az RRACE ezügyben kidolgozott javaslataira is véleményt vár a résztvevőktől. Elsősorban a párhuzamos közlekedésre vonatkozó, elavult szabályokat változtatnák meg. Szeretnék például, ha - bizonyos esetekben- autók között is közlekedhetnének motorok és használhatnák a buszsávokat is. A javaslatok között szerepel annak a jelenlegi szabálynak a módosítása is, hogy autó sávon belül is előzhet motort, fordítva viszont nem.

Az idén is érvényes a tavaly demonstráción meghirdetett viselkedési kódex. Aszerint például a résztvevők nem használhatnak politikai jelképeket, transzparenseket, zászlókat.
A felvonuláson dudálni csak a Parlamentnél lehet.

A szombati demonstrációra déltől gyülekeznek majd a motorosok a Dózsa György úton az Ajtósi Dürer sor és az Andrássy út között. 3-kor kezdődik a hivatalos program és 4-től lesz a felvonulás: az alsó-rakparton, a Parlament alatt megy majd a menet a Petőfi hídon át a Budaörsi útra. Az M1-M7 kivezető szakaszánál oszlik majd szét a tömeg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!