Friss hírek

2007.09.20. 05:31

Fáklyákkal a tandíj ellen - Debrecenben tüntettek a hallgatók

<p>Tandíj helyett átfogó felsőoktatási reformot követelnek a debreceni egyetemisták - hangzott el a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának szerda esti fáklyás felvonulásán, amelyen körülbelül 700-800 hallgató vett részt. A fiatalok - rendőri biztosítás mellett - az egyetem központi épülete elől vonultak a Déri térre, ahol a szónokok a fejlesztési részhozzájárulás, azaz a tandíj bevezetése ellen tiltakoztak.</p>

Vegye figyelembe az oktatási kormányzat a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának javaslatait, és tandíj helyett hajtson végre átfogó reformot a hazai felsőoktatásban - mondta a Független Hírügynökségnek Kőrösparti Péter. A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke úgy véli: a felsőoktatás színvonalának emeléséhez nem a tandíj jövő évi bevezetése a megfelelő eszköz.

A tiltakozók szerint "a tandíj tovább mélyíti a társadalmi egyenlőtlenségeket, és bevezetése nem ösztönző erő, hanem túlzott tehertétel a hallgatók és családjaik számára." A diákok egyebek mellett a "Nem fair a FER!" felíratú transzparenssel tiltakoztak a tandíj bevezetése ellen szerdán Debrecenben.

A fáklyás demonstráció rendzavarás nélkül, nyugodt hangulatban ért véget - jelentette a Független Hírügynökség debreceni tudósítója.

A hallgatók az előzetes információk alapján más városokban is terveznek tüntetést. Csütörtökön Kecskeméten, az ottani főiskola hallgatói önkormányzata szervez fáklyás menetet. Egerben és Miskolcon szeptember 26-án, az ottani felsőoktatási intézmények területén tartanak tiltakozó rendezvényt a diákok. Pécsett október 2-ára terveznek demonstrációt a tandíj ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!