Friss hírek

2007.09.28. 13:08

BURMA - Az egykori lengyel kommunista és ellenzéki vezetôk békés hatalomátadást javasolnak a burmai juntának

<p>Vérmentes hatalomátadásra szólították fel a burmai katonai juntát azok az egykori lengyel kommunista és ellenzéki vezetők, akik 1989-ben a lengyelországi diktatúra tárgyalásos felszámolását végrehajtották. Nyilatkozatuk pénteken jelent meg a lengyel sajtóban.</p>

"Közülünk azok, akik 1989-ben hatalmon voltak, ma is jónak tartják, hogy akkor volt bátorságunk demokratikusan átadni a hatalmat. Azok pedig közülünk, akik akkor az ellenzék oldalán álltak, ma is jónak tartják, hogy volt bátorságuk ellenállni a revans kísértetésének" - húzza alá a lengyel nyilatkozat.

A varsói dokumentum támogatja a burmai tüntetőket. A nyilatkozatban az egykori lengyel nemzeti kerekasztal részvevôi tapasztalatcserét és közvetítést ajánlanak fel egy esetleges burmai hatalomátadási trágyaláshoz.

A nyilatkozatot az egykori kommunsta vezetôk részérôl aláírta Wojciech Jaruzeski tábornok, aki 1981 végén szükségállapotot vezetett be és törvényen kívül helyezte az ellenzéket, Czeslaw Kiszczak, akkori belügyminiszter, valamint Mieczysaw Rakowski, Jaruzelski tábornok egyik bizalmasa, aki a szükségállapot utáni megreformált kommunista rendszerben kormányfô volt.

Az akkori ellenzék részérôl a dokumentum aláírói között található Lech Walesa, a kommunizmus elleni 1980-as munkáslázadás vezére, aki a rendszerváltás után az elsô szabadon választott lengyel államfô lett, valamint Tadeusz Mazowiecki, az elsô nem kommunista miniszterelnök, továbbá a kommunista kor demokratikus ellenzék olyan jelentős személyiségei, mint Adam Michnik, ma a legnagyobb lengyel politikai napilap fôszerkesztôje és Bronislaw Geremek volt külügyminiszter.

A lengyel nemzeti kerekasztal mintájára Magyarországon is hasonló tárgyalásokon határozták el a békés rendszerváltást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!