Friss hírek

2007.09.22. 21:05

BENES-DEKRÉTUMOK: A Magyarországról betelepült szlovákok üdvözlik megerősítő döntést

<p>A szlovák állami szervek fölérendeltségének következetes dél-szlovákiai érvényesítését követelik nyilatkozatukban azok a hatvan évvel ezelőtt Magyarországról északi szomszédunkhoz áttelepült szlovákok és leszármazottaik, akik szombaton a többségében magyarlakta Vág menti településen, Pereden emlékeztek meg a hat évtizeddel ezelőtt történtekről. Erről a szlovák sajtó számolt be a TASR pozsonyi hírügynökségre hivatkozva.</p>

A peredi rendezvény résztvevői nagyra értékelik, hogy a pozsonyi parlament valamennyi szlovák pártja elutasítja a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) állítólagos igyekezetét a trianoni békeszerződés revíziójára. Ugyanúgy üdvözlik, hogy a szlovák pártok közösen léptek fel az MKP-val szemben a Beneš-dekrétumok megerősítése érdekében.

Mint ismeretes, a szlovák parlament pénteken olyan határozatot fogadott el, amely kimondja: érinthetetlenek az 1945 és 1948 közt hozott csehszlovák elnöki rendeletek, vagyis az ún. Beneš-dekrétumok. Ilyen határozat jóváhagyását a Ján Slota ((ejtsd: ján szlota)) vezette Szlovák Nemzeti Párt azután javasolta, hogy a magyar párt a dekrétumok miatt sérelmet szenvedők kárpótlását indítványozta. A parlamentben csak a magyarok szavaztak Slotáék javaslata ellen, minden szlovák párt támogatta azt.

A Beneš-dekrétumok a második világháború utáni években az élet számos területén korlátozták vagy teljesen akadályozták a szlovákiai magyarokat jogaik gyakorlásában.
Az áttelepült szlovákok peredi nyilatkozatát a rendezvény fő szervezője, a Matica slovenská szlovák kulturális szervezet készítette elő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!