Friss hírek

2007.09.28. 15:31

A lengyeleknek jár a főtanácsnoki poszt - uniós vita a luxemburgi bíróságról

<p>Varsó pénteken megismételte követelését, hogy az EU luxemburgi bíróságán Lengyelországnak is járjon egy állandó főtanácsnoki poszt. Anna Fotyga lengyel külügyminiszter szerint országának joga van erre, mint ahogy az EU öt legnagyobb tagállamánakis. "Bocsássanak meg a nyers fogalmazásért, de ez ugyanúgy jár nekünk, mint kutyának a csont" - nyilatkozta a külügyminiszter a PAP lengyel hírügynökségnek.</p>

A bíróságon nyolc főtanácsnok működik: ötöt Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország jelölhet, a további három helyen a kisebb tagállamok osztoznak, váltásban.

A lengyel követelésre az EU készülő reformszerződése teremt alkalmat, amely felülírhatja a korábbi megállapodásokat. Az Európai Unió luxemburgi bírósága az EU legfontosabb jogi hatósága, amelynek ítélete minden tagállamra nézve kötelező. A bíróságnál panaszt emelhetnek a tagállamok vállalatai, például fellebbezhetnek az Európai Bizottság elmarasztaló határozata ellen. A tagállamok bíróságai pedig jogértelmezést kérhetnek az EU bíróságától. A főtanácsnok minden ügyben előzetesen véleményt formál, és a bírák az esetek nagy részében (nyolcvan százalékban) követik érvelését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!