Friss hírek

2006.12.16. 13:49

SzínHázTömb - fesztivál az erőszak ellen

<p>Szlovák-magyar színházi fesztivált rendez az Új Színház december 20-és 22-e között. Szerdától péntekig a magyar és szlovák színházi produkciók mellett a román rendező, Victor Ioan Frunza Marat Sade előadását is megnézheti a közönség.</p>

Az Új Színház a SzínházTömb programsorozatának életrehívásával és megrendezésével azt kívánja demonstrálni, hogy a színházi alkotók, színészek és rendezők, valamint a színházba járók fölötte állnak az értelmetlen nemzetiségi ellentéteknek - fogalmazta meg a fesztivál üzenetét a vendéglátó színház igazgatója. Márta István hozzátette, a magyar szerző darabját játszó román társulat vagy a román rendezővel dolgozó magyar színház nemzeti hovatartozások megkülönböztetése nélkül képes közösséget teremteni és értéket létrehozni.

A SzínHázTömb szerdai megnyitóján, a fesztiválon résztvevő színházak díszlet-és jelmezterveiből nyílik kiállítás, majd délután háromtól a magyarországi szlovák színház,
a Vertigo Anya című előadását nézheti meg a közönség. Este nyolc órától szlovák és magyar főiskolás vizsgafilmeket láthatnak a nézők. Az estet a Free Style Chamber Orchestra koncertje zárja.

Csütörtökön délután háromkor a Komáromi Jókai Színház előadásában John Fosse: Őszi álom című darabjával folytatódik a fesztivál. Hat órától az Új Színház produkcióját láthatja a közönség. Peter Weiss: Marat Sade előadását a román vendégrendező, Victor Ioan Frunza állította színpadra. Este az egyik legismertebb szlovák jazz-énekes, Peter Lipa koncertjét hallgathatja meg a közönség.

A pénteki zárónapon a fesztiválon résztvevő színházak vezetői kerekasztal beszélgetését délután háromtól kísérheti figyelemmel a hallgatóság. Öt órától a pozsonyi szlovák A-HA színház Ősfaust előadását, majd este héttől a Szarvasi Szlovák Színház Kubo című zenés vígjátékát láthatja a fesztivál közönsége. A programsorozatot a Kistehén Tánczenekar színházi koncertje zárja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!