Szívügye egyetemnek, városnak, országnak

<p>Debrecen – 81. nyári kurzusát kezdte meg hétfőn a Debreceni Nyári Egyetem: harminchat ország kétszáznál is több hallgatója tanulja a magyar nyelvet, ismerkedik kultúránkkal.<DIA alt="Nyári Egyetem megnyitó 07.21" height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Ny_ri_Egyetem_megnyit__07_21/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Nyári Egyetem megnyitó 07.21" src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Az augusztus 16-áig zajló nyári tanfolyamokra az idén Franciaországból, Németországból és Olaszországból érkeztek a legtöbben, de brazil, koreai, japán, egyiptomi hallgatók is részt vesznek a 26 tanulói csoportban zajló programokon.
Az 1927-ben alapított, a magyart mint idegen nyelvet oktató, kultúránkat megismertető iskola, mint azt a megnyitón Gaál Istvántól, a tudományegyetemi karok elnökhelyettesétől hallhattuk, szívügye az egyetemnek, a városnak és az országnak. Somogyi Béla, a debreceni közgyűlés kulturális bizottságának elnöke jelezte: a cívisváros négy hallgató nyári egyetemi tanulmányait támogatja ösztöndíjjal.
Debreczeni Attila rektorhelyettes a megnyitót követő sajtótájékoztatón említette: a Debreceni Egyetemen végzett oszakai magyar lektor segítségével ápolt kapcsolatnak köszönhetően az ottani hallgatói önkormányzat szintén négy ösztöndíjat ajánlott fel hallgatóinak a nyári egyetemre.
Gellén József ügyvezető igazgató többek között jelezte: az uniós csatlakozás következményeképp a nyári egyetem felé irányuló érdeklődés növekedését immár csak Keletről érzékelik, a Távol-Keletről és az arab világból egyaránt. A kilencvenes évek növekvő számai azt eredményezték, hogy más egyetemek és magániskolák is beléptek erre a piacra, de a Debreceni Nyári Egyetem továbbra is megtartotta vezető szerepét. Budapesti és soproni képzési helyszíneivel s az immár minden évszakban zajló tanfolyamaival együtt olyan résztvevői számokat tud felmutatni a debreceni iskola, amit a versenytársak messze nem – mutatott rá az ügyvezető.
Ugyanezen a napon – hétfőn este – veszi kezdetét a zeneművészeti karon az Ifjú Zeneművészek VIII. Nemzetközi Nyári Akadémiája, amely az idén tíz országból több mint száz növendéket fogad, július 30-áig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!