Foci vb 2022

2022.12.10. 22:05

Utoljára a gallok az elődöntőben

Szombaton este a franciák és az angolok csaptak össze a világbajnoki negyeddöntőben.

ÉM

Aurelien TCHOUAMEN (8) of France scores an opener in the first half during the FIFA World Cup quarter-final match England vs France at Al Bayt Stadium in Al Khor, Qatar on December 10, 2022.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Keita Iijima / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)

Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

Vb. Két nagy európai ,,óriás" találkozott egymással Al-Horban, az al-Bajt Stadionban, a kezdés előtt a statisztikai érdekességek az alábbiak voltak: nagy torna egyenes kieséses szakaszában először találkoztak egymással; a legutóbbi nyolc egymás elleni mérkőzésükből ötöt nyertek a franciák, egyet az angolok, kétszer döntetlen született; világbajnokságon harmadszor csaptak össze egymással, 1966-ban és 1982-ben is az angolok diadalmaskodtak. Az első említésre méltó esemény a 11. percben Giroud lapos fejese volt, ám az nem okozott gondot Pickfordnak. A 17. percben aztán előnybe kerültek a gallok, Griezmann passza után Tchouaméni 25 méterről, jobbal a jobb alsóba lőtte a labdát, 0–1. A 21. perc elején szabadrúgáshoz jutottak az angolok, mintegy 19 méterre Lloris kapujától, Shaw erős, de középre tartó lövését a franciák hálóőre fogta. Egy perccel ezt követően Kane került helyzetbe az ötös közelében, de külsővel eleresztett lövését a kilépő Lloris védeni tudta. A VAR-ral vizsgáltak egy Kane elesést a 16-oson belül, végül nem kaptak büntetőt az angolok. A ,,háromoroszlánosok" fölényével teltek a percek, de semmire nem mentek vele, mert a franciák jól védekeztek, s amikor kellett remekül passzolgattak.

Egyet belőttek, egyet kihagytak

A pihenőidőben el lehetett azon morfondírozni, hogy Anglia soha nem tudott olyan világbajnoki mérkőzést megnyerni, amelyen hátrányban volt a félidőben. Ellenben ha Franciaország vezetett a félidőben 25 alkalomból 24-szer nyerni is tudott. A szünet után, a 47. percben Bellingham 16 méterről tüzelt, a léc alá tartó labdát Lloris bravúrral tolta a léc fölé.
Az 52. percben Tchouaméni akasztotta Sakát a 16-oson belül, a játékvezető büntetőt ítélt. A labda mögé Kane állt, aki nagy erővel, jobbal a kapu jobb oldalába lőtt, Lloris a másik irányba vetődött, 1–1. Ezután kevéssel Rabiot egyből kapura lőtt 22 méterről, de Pickford résen volt. Két perc alatt kétszer adtak munkát Llorisnak az angolok, a 70. percben pedig Maguire fejese után alig ment mellé a labda. Hét perccel később a franciák álltak közel a vezetéshez, Giroud közeli ziccerét Pickford kiütötte. Majd egy perc sem telt még el, amikor Griezmann az oldalvonal közeléből ívelte a labdát az angol kapu elé, az érkező Giroud öt méterről a jobb alsóba fejelt, a labdához Maguire hozzáért is egy kicsit, 1-2. T. Hernandez ezután ellökte Mount-ot, a 16-oson belül, újabb büntetőt kaptak az angolok: Kane ezúttal, a 84. percben a kapu fölé bombázta a labdát... 
Marokkó ellenfele az elődöntőben Franciaország lesz december 14-én, szerdán, 20 órától. ÉM

Jegyzőkönyv
Anglia – Franciaország 1-2 (0-1)
Al-Hor, al-Bajt Stadion, 68 895 néző. V.: Sampaio (brazil).
Anglia: Pickford – K. Walker, J. Stones (Grealish, 98.), Maguire, L. Shaw – J. Henderson (Mount, 79.), Rice, Bellingham – Saka (Sterling, 79.), H. Kane, Foden (Rashford, 85.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate.
Franciaország: Lloris – Koundé, Varane, Upamecano, Théo Hernandez – Tchouaméni, Rabiot – O. Dembélé (Coman, 79.), Griezmann, Mbappé – Giroud. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps.
Gólszerző: Kane (11-esből, 54.), ill. Tchouaméni (17.), Giroud (78.).
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!