Foci vb 2022

2022.12.10. 08:50

Anglia-Franciaország: Gigantikus futballcsata

A címvédő francia és az angol válogatott összecsapása a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjének egyik slágerpárosítása, amelyik csapat búcsúzik, az rendkívül csalódottan utazhat majd haza.

ÉM

Mbappe-nak kulcsszerepe lehet a meccsen

Fotó: AFP

Mindkét gárda magabiztos teljesítménnyel jutott a nyolc közé, miután a franciák a duplázó Kylian Mbappé vezérletével 3-1-re verték a lengyeleket, míg a tavalyi Európa-bajnokságon döntős angolok Szenegált búcsúztatták egy 3-0-s sikerrel a 16 között. 

A két csapat eddig 41 alkalommal találkozott egymással, világbajnokságon viszont mindössze harmadszor csapnak össze: 1966-ban az angolok hazai környezetben 2-0-ra - végül a tornát is megnyerték -, 1982-ben Spanyolországban pedig 3-1-re diadalmaskodtak a csoportkörben. Az angolok történetük során tizedik alkalommal játszanak világbajnoki negyeddöntőt, eddig csak háromszor - legutóbb négy évvel ezelőtt - jutottak elődöntőbe. 

Náluk többször egyetlen nemzeti csapat sem bukott el többször a nyolc között a világbajnokságok történetében. 

Az angolok harmadszor találkoznak az egyenes kiesés szakaszban az aktuális címvédővel, mindkét korábbi alkalommal ez negyeddöntős búcsút is jelentett: 1954-ben Bázelben az uruguayiakkal, 1962-ben pedig a brazilokkal szemben véreztek el a nyolc között.

Mbappéban bíznak 

A franciáknak jóval erősebb a negyeddöntős vb-mérlegük, eddig hét ilyen párharcukból mindössze két alkalommal kerültek ki vesztesen, 1938-ban Olaszországgal és 2014-ben Németországgal szemben. Didier Deschamps együttesében Klyian Mbappé egyelőre fantasztikusan játszik, már öt gólt szerzett a tornán és ő lehet az első francia futballista a vb-k történetében, aki egymást követő három mérkőzésén eredményes. 

Amennyiben az angolok ellen is betalál, akkor ő lehet a valaha volt legfiatalabb játékos (23 évesen és 355 naposan), aki eléri a 10 gólt a vb-ken, ez a csúcs jelenleg a németek legendájáé, Gerd Mülleré (24 évesen és 226 naposan).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!