Foci vb 2022

2022.12.14. 10:49

A franciák ellen tényleg csodára lenne szüksége a marokkóiaknak

A katari labdarúgó-világbajnokság szerdai elődöntőjét a címvédő Franciaország játssza a torna meglepetéscsapatával, Marokkóval.

ÉM

Kylian Mbappe kulcsember lehet a mérkőzésen

Fotó: AFP

Didier Deschamps együttese eddig magabiztos és kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott a tornán, mutatott játéka alapján a legerősebb csapatnak tűnik. A betonbiztos védekezésre építő marokkói válogatott a csoportja megnyerése után újabb szenzációt okozott a spanyolok és a portugálok kiejtésével, és első afrikai csapatként vb-elődöntőbe jutott. Az esélyek egyértelműen a franciák mellett szólnak, a marokkóiak viszont újabb csodára készülnek. 

A világbajnokság szerdai elődöntőjében az elképesztő meglepetést okozó és történelmi sikert elérő Marokkó az eddigi legerősebb ellenféllel néz szembe, ugyanis a vb-címvédő francia válogatott ellen lép pályára a döntőbe jutásért. Természetesen Didier Deschamps együttese a mérkőzés egyértelmű esélyese, amely egy lépésre van attól, hogy ismét ott legyen a fináléban. 

A francia válogatott 4-1-es győzelemmel indította szereplését Katarban, ellenfele Ausztrália volt, majd a dánok elleni 2-1-es győzelem máris továbbjutást ért, így zárásként az is belefért, hogy tartalékos felállással 1-0-ra kikapjon Tunéziától. Didier Deschamps együttese magabiztos 3-1-gyel vette a lengyelek elleni nyolcaddöntőt, majd a negyeddöntőben küzdelmes 2-1-gyel kerekedett az angolok fölé. A franciák támadósorában mind a négy játékos remek formában játszik Katarban, bár Ousmane Dembélé és Antoine Griezmann még nem találtak be, a lendületes és kreatív mezőnymunkából viszont alaposan kiveszik a részüket. A spanyol bajnokságban azért már mindketten lőttek gólt a marokkói csodakapusnak, Bonónak, aki a Sevillában véd. 

A bal szélen sokszor tarthatatlan Kylian Mbappé viszont már öt gólos Katarban és vezeti a góllövőlistát, míg a Milan csatára, Olivier Giroud (aki immár a francia válogatott történetének legeredményesebb játékosa) már négy gólt szerzett. 

A franciák történetük első három vb-elődöntőjét elbukták (1958, 1982, 1986), azt követően viszont mindháromszor ünnepelhettek (1998, 2006, 2018), ezeken kétszer a finálé után is. A három győztes elődöntőjükben közös, hogy mindannyiszor minimális különbséggel kerekedtek ellenfelük fölé: 1998-ban 2-1 a horvátok, 2006-ban 1-0 a portugálok, 2018-ban 1-0 a belgák ellen.

Egyszer sem kaptak gólt 

A marokkói válogatott úgy tudta le eddigi öt vb-meccsét, hogy az ellenfelektől egyszer sem kapott gólt. A csoportkörben a másik ágon elődöntős Horvátországgal 0-0-t játszott, majd Belgiumot 2-0-ra legyőzte, zárásként pedig Kanadát verte meg 2-1-re. Ez az egyetlen kapott találata Marokkónak, ami viszont öngól volt. Az egyenes kieséses szakaszra fordulva aztán a spanyolokat és a portugálokat is kiejtették: előbbit hosszabbítás után tizenegyespárbajban, utóbbit pedig 1-0-ra felülmúlva.
Marokkó európai csapattól - a rendes játékidőt tekintve - legutóbbi nyolc vb-meccsén csak egyszer szenvedett verséget, három győzelem és négy döntetlen mellett. Legutóbbi hat vb-találkozóján pedig - ugyancsak a rendes játékidőt tekintve - veretlen, három győzelem és három döntetlen a mutatója, afrikai csapattól ez a leghosszabb sorozat.
A marokkói védelemnek leginkább Kylian Mbappét kell megállítania, aki a negyeddöntőben ugyan nem lőtt gólt, de legutóbbi 15 válogatottbeli meccsén 16-szor volt eredményes. 

A franciáknak vb-ken afrikai ellenféllel szemben felemás a mutatója (3 győzelem és 3 vereség). Az egyetlen olyan csatájukat, amit egyenes kieséses szakaszban vívtak, megnyerték: 2014-ben Nigéria ellen a nyolcaddöntőben, a hajrában szerzett gólokkal győztek 2-0-ra. 

A marokkói csapatban a szövetségi kapitány Walid Regragui mellett az egyik kulcsember, Szoán Bufál, valamint Romain Száisz is Franciaországban született.Bufál mellett további négy játékos jelenleg is francia klub futballistája. Marokkó 1956-ban vált függetlenné Franciaországtól. 

A két válogatott a múltban már ötször csapott össze, a mérleg a veretlen franciák felé billen, akik két döntetlen mellett háromszor nyertek. A francia-marokkói párharc győztese vasárnap a döntőben Argentínával találkozik, míg a vesztes szombaton a bronzéremért Horvátországgal csatázhat.

Elődöntő: 

Marokkó-Franciaország, al-Hor, szerda 20.00

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!