Felsőzsolca hírei

2017.10.08. 21:36

Milli és Rémi Miskolc után Felsőzsolcára látogatott

Felsőzsolca - A két mesehőst a városhatáron túl is megismerhették a gyerekek.

Felsőzsolca - A két mesehőst a városhatáron túl is megismerhették a gyerekek.

Milli és Rémi kalandjait tavaly ismerhették meg a gyerekek. A két mesehős együtt fedezi fel Miskolcot, bebarangolják a várost, ellátogatnak például a Barlangfürdőbe, az Avasra, a Diósgyőri várba, de még a Népkertbe is. Milli ugyanis a szüleivel iskolakezdés előtt költözik Miskolcra. A kislány egyáltalán nem örül a változásnak, hiányoznak neki a régi barátok, a régi osztálytársak. De az anyukája nyugtatja: „Meglátod, Miskolc csodálatos város, biztos vagyok benne, hogy hamarosan megszereted és rengeteg új barátra lelsz itt!” Így is történik, mert Milli megismerkedik Rémivel – rémisztgetés miatt kapta ezt a nevet –, a denevérrel, aki segít neki abban, hogy a kislány megszeresse Miskolcot.

Milli és Rémi történetét Tajthy Krisztina és Boda Lídia foglalta könyvbe, és Merényi Dániel rajzai teszik még izgalmasabbá a kislány és a denevér miskolci kalandjait.

A „Csak tiszta forrásból…- könyvtárak összefogása a társadalomért” című programsorozat keretében ugyanis a felsőzsolcai könyvtárban is bemutatták a kötetet a szerzők.

A rendezvényen elhangzott: „Az olvasás vagy mesélés örök értékei mellett fontos, hogy a gyerekek megszeressék és megismerjék a környezetüket. Fiatal miskolci szerzők álltak össze egy csapattá, hogy Miskolc és környékét kicsit másképp, gyerekszemmel mutassák be. A mesekönyv a Maradj Miskolcon Alapítvány gondozásában jelent meg.”

Ha kifogy a könyv…

Tajthy Krisztina, a mesekönyv egyik szerzője közgazdászként dolgozik, három gyermek édesanyja. Mint mondta: mesélés közben megtapasztalta, mennyire fogékonyak a gyerekek olyan történetekre, amikben akár ők is szerepelhetnének, mennyire érdeklik őket a valóságos helyszínek. „Gyakorló anyukaként sokszor olvasok mesét a gyerekeimnek, de ha kifogy a könyv, akkor szívesen találok ki saját magam történeteket” – mondta Krisztina. – „Innen jött az ötlet, hogy szükség lenne egy miskolci mesekönyvre, ami amellett, hogy szórakoztató, bemutatja a gyerekeknek Miskolc csodás helyeit és felkelti a kicsik és nagyobbak érdeklődését a helyszínek, kalandok iránt.”

Krisztina a könyv megírásához sógornőjének, Boda Lídiának a segítségét kérte. „Ő volt a szerzőtársam, akivel elvonultunk úgynevezett alkotói hétvégékre, ilyenkor csak az írással foglalkoztunk” – árulta el. Boda Lídia pszichológusként gyermekekkel foglalkozik, és vallja, hogy a meséknek nagyon fontos szerepe van a gyermekkori élmények és érzelmek feldolgozásában.

Megtisztelő, hogy a könyv illusztrálását Merényi Dániel Prima díjas, az Index Napirajz szerzője vállalta el, aki Budapestet és Olaszországot megjárva döntött úgy, hogy visszatér Miskolcra” – mondta Krisztina.

A keddi könyvbemutató után Merényi Dániel Milli és Rémi miskolci kalandjai című mesekönyvhöz készült rajzaiból kiállítás is nyílt Felsőzsolcán, amely december 31-ig tekinthető meg az intézmény nyitvatartási idejében.

- ÉM-NSZR -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!