Érettségi

2021.11.09. 18:30

Őszi érettségi 16 iskolában

Miskolcon angol nyelvből érettségizik a legtöbb diák az őszi időszakban.

Hegyi Erika

20210503 Eger fotó: Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap Elkezdődtek a 2021-es érettségi vizsgák a Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégiumban.

Forrás: MW

Fotó: Huszár Márk

Befejeződtek az október–novemberi érettségi időszak írásbeli vizsgái, adott tájékoztatást az Oktatási Hivatal. Közleményükben azt írták, hogy a tanév rendjében meghatározott 10 vizsganapon 193 helyszínen 17 ezer 400 érettségiző adott számot tudásáról országos szinten. Az írásbeli vizsgák feladatlapjait és a javítási-értékelési útmutatókat a hivatal az előzetes ütemezésnek megfelelően, folyamatosan nyilvánosságra hozta a honlapján, amelyen október 29-e óta már valamennyi vizsgaanyag elérhető. Az emelt szintű szóbeliket november 11-e és 15-e, a középszintű szóbeliket pedig november 22-e és 26-a között tartják.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 16 középiskolában folytak őszi, írásbeli érettségik, derül ki az Oktatási Hivatal internetes oldaláról. Ilyenkor ugyanis csak a kijelölt intézményekben szerveznek vizsgákat, hiszen az érettségizők létszáma sokkal kisebb, mint tavasszal. Az október–novemberi érettségi vizsgákra szeptember 6-áig lehetett jelentkezni. Mint az előző években, az idén is rendes, szintemelő, kiegészítő, ismétlő-, pótló-, javító- és előrehozott érettségit tehettek a diákok.

Miskolcon az Zrínyi Ilona Gimnáziumba és az Avasi Gimnáziumba adhatták be a jelentkezési lapjaikat a tanulók. Ebben a két intézményben szervezték a középfokú vizsgákat, az emelteket pedig a Herman Ottó Gimnáziumban, valamint több technikumban.

Legtöbben angolból

– A legtöbben angol nyelvből adták be a jelentkezésüket a Zrínyibe, összesen 57-en – tájékoztatta lapunkat Fridrikné Várhegyi Renáta, a gimnázium intézményvezetője. – Érettségiztek még matematikából, németből, informatikából, kémiából, földrajzból, fizikából és olaszból. Lesz egy testnevelés-érettségi is, de az gyakorlatban zajlik majd. Érdekesség, hogy informatikából nemcsak magyarul, de angolul és spanyolul is vizsgáztak diákok. Idegen nyelven azok, akik két tannyelvű osztályba járnak – sorolta az intézményvezető. Hozzátette: összesen 157 diák jelentkezett hozzájuk őszi érettségire. Elmondta azt is, hogy bár jelenleg nincsenek a járvány miatt biztonsági előírások, de ők ugyanúgy szervezték a vizsgákat, ahogy tavasszal, a harmadik hullám idején. A vizsgára érkező diákok kézfertőtlenítés után léphettek a vizsgaterembe. Minden teremben csak 10-10 diák tartózkodhatott, a folyosón pedig maszkot kellett viselniük. Ennek majd a szóbelik idején lesz jelentősége, amikor a vizsgaterem előtt kell várakozniuk. Ezeket a vizsgákat egyébként november 22–24ig szervezik a Zrínyiben. Az intézményben hétfőn volt az érettségi dolgozatok megtekintésének a napja. A diákok megnézhették a kijavított feladatlapokat, és ha úgy ítélték meg, észrevételt tehettek.

Az intézményvezető megjegyezte: az érettségi lebonyolítása pluszmunkát kíván a gimnázium tanáraitól, hiszen az írásbeli alatt felügyelni kellett a vizsgatermekben, majd a dolgozatokat kijavítani. Neki például az őszi szünet négy napján is reggel 6 óra 15re a kormányhivatalba kellett mennie a feladatlapokért.

(A borítóképen: A májusi érettségin. Most is maszkban írták a diákok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!