ERDON Országos hírek

2008.08.07. 11:24

Receptköteles gyógyszereket is lehet majd reklámozni?

<p>Az Európai Bizosttság a receptköteles orvosságok reklámjára érvényes tilalom enyhítésén dolgozik. Brüsszel október végén vagy november elején teszi közzé e javaslatát.</p>

A tervezett direktíva "információs stratégiát" fogalmaz meg a "minőségi, könnyen elérhető, objektív, megbízható és nem promóciós célú" ismeretek terjesztésére, amelyeknek a gyógyszeres kezelés várható eredményeit, előnyeit és kockázatait kell tartalmazniuk.

Az orvosok máris bírálatok özönét zúdítják a bizottság által javasolt eljárásra. Mint hangoztatják, az igazán objektív tájékoztatás egyedül az orvostól várható el. Az orvosi kar csak a szórólapos tájékoztatást tartja elfogadhatónak, amelynél a betegre van bízva, elveszi-e azt. Attól tartanak, hogy a gyógyszergyárak közvetlen kapcsolatokat keresnek a betegekkel, akik később maguk követelnék, hogy mivel kezeljék őket.

Az európai közegészségügyi szervezetek szövetsége (EPHA) szerint a szabályozás mostani szigorán semmit sem kell enyhíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!