ERDON Országos hírek

2008.01.29. 15:02

Meggondolta magát az Állategészségügyi Hatóság

<p>Az Állategészségügyi Hatóság nemrég még meg akarta tiltani a disznónevelést városokban a seretéspestis felszámolása érdekébe, de meggondolta magát és változtatott a stratégián.</p>

A betegség felszámolására kidolgozott 2008-as stratégiatervezetben kétféle disznónevelési módszer megengedett: a tradicionális, ahol a kistermelők maguk számára nevelnek disznót és azt nem értékesíthetik levágva sem, valamint a kereskedelmi neveldék. A tradicionális neveldék csak falun működhettek volna, városon, legelőkön erdőkben vagy bármilyen más helyen nem. A megváltoztatott startégia szerint mostmár a helyi tanácsokra bízzák a döntést, hogy városon lehet-e vagy sem disznót tartani. Csak a legelőkön és erdőkben tiltják meg határozottan. A városokban és municípiumokban történő disznónevelés feltételeiről viszont az Egészségügyi, a Mezőgazdsági és Környeszetvédelmi Minisztérium kidolgozott egy közös normarendszert, amit határozat formájában tettek közzé.

A kereskedelmi disznófarmokon a biztonsági rendszr jóval szigorúbb, mint a magángazdságokban, de az innen származó disznóhús az egész országban forgalmazható. A sertéspestis felszámolására kidolgozott ez évi stratégiában szerepel a védőoltás is. Ez egy ideig tilos volt, de tavaly decemberében újra bevezették. Tavaly júniusban úgy tűnt, hogy az összes fertőző gócot sikerült felszámolni, de augusztusban a betegség újra felütötte a fejét három kereskedelmi farmon is, majd októberben Braila szigetén egy rezervátumban találtak pestises vaddisznót. A sertéspestis miatt tilos a román disznóhúsexport az EU államaiba. Románia 2009-ig kapott határidőt a betegség felszámolására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!