ERDON Országos hírek

2007.10.15. 06:55

Választási csalástól tartanak Gyergyóban

<p>Attól félnek Gyergyóban, hogy ismét választási csalásra készül az RMDSZ – derült ki a Magyar Polgári Szövetség csütörtök esti lakossági fórumán, melyen meghívottként Tőkés László európai parlamenti képviselőjelölt, Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke és Garda Dezső RMDSZ-es vettek részt.</p>

A fórumra eredetileg a Salamon Ernő Gimnázium dísztermére került volna sor, ám miután hivatalosan megállapodtak az igazgatósággal, Bukarestből „leszóltak”, hogy nem tarthatják meg a rendezvényt, így a katolikus egyház egyik termébe tették át az új helyszínt. „Nem tudjuk, pontosan ki volt a kitiltó, azt viszont sejtjük, hogy kinek a kezdeményezésére tette – ezért is láthatjuk, milyen fontos, hogy ott legyünk Bukarestben”, jegyezte meg keserűen Árus Zsolt, a fórum MPSZ-es házigazdája. Az Autonómia az EU-ban címet viselő fórumon Tőkés László kifejtette: Trianon óta először adatik meg a lehetőség, hogy intézményes magyar képviseletünk legyen európai szinten. Együtt keressük meg azokat, akik támogatnák a mi ügyünket, hogy erős szövetségeseinkkel hatékonyabban lépjünk fel közös ügyeink érdekében. Itt az ideje, hogy kiépítsük az Európában élő kisebbségek védelmét, mondta a szónok. Emlékeztetett arra, hogyan kereste meg a román hatalom a vele együttműködni hajlandó magyar politikusokat, s hogyan juttatta ebek harmincadjára az autonómia ügyét együttes ténykedésük. A román nemzetstratégia azóta sem változott, továbbra is a magyar önrendelkezés a legnagyobb ellensége. Nekünk az autonómia kivívása a legfőbb célkitűzésünk, hiszen ebből minden más jog levezethető, az is, hogy a székelység rendelkezhessen erdőivel és altalajkincseivel, fejtette ki Tőkés László.

Garda Dezső felidézte december 1-ével kapcsolatos tavalyi parlamenti felszólalását, amelyben számon kérte a románok 88 évvel ezelőtti ígéreteit. Román kollégái akkor kiabálni kezdték, hogy „Soha! Soha!”, ordítoztak és köpködtek egy hónappal Románia EU-csatlakozása előtt, a magyar sajtó pedig elhallgatta és külföldön sem lett botrány, mert nem foglalkoztak vele azok, akiknek kellett volna. Nem volt megfelelő ember, aki képviselje az ügyünket, és nem mindegy, hogy ki teszi ezt. Változásra, erkölcsi váltásra van szükség, hangoztatta az RMDSZ-es képviselő. Kövér László is a brüsszeli jelenlét által biztosított lehetőségekről beszélt. A fideszes politikus arra figyelmeztetett, lehetünk nyertesei és vesztesei a csatlakozásnak, de akinek a képviselője megvívja a saját harcait, annak több jót hoz, mint negatívumot. Fontolják hát meg alaposan, kit küldenek Brüsszelbe: olyant-e, aki 18 éve bizonyítja, hogy nem megvásárolható és nem távolodott el elveitől, az életét is kockáztatva értük, vagy olyant, akiről ez nem mondható el. A magyarországi helyzet jellemzéseként felidézte, hogy nemrégiben a Magyar Szocialista Párt egyik képviselője nyilasoknak nevezte az 56-osokat... Ezzel a logikával ’56-ot úgy is fel lehetne fogni, mint a békés dolgozó nép nyugalmának és egységének a megbontását néhány száz megtévesztett forrófejű fiatal által. Valójában éppen akkor jött létre a nemzeti egység, még akkor is, ha voltak idegen érdekeket védő pártkatonák. Ugyanez a helyzet most is: nem az egységet féltik, akik minduntalan arról beszélnek, hanem a saját monopóliumukat és előjogaikat, vont párhuzamot Kövér.

A hozzászólók többsége örömének adott hangot, hogy végre hiteles képviselője lesz az erdélyi magyaroknak. Az eddigi eredménytelenség miatt csalódott embereknek most reményt adhat a Tőkés által megjelenített értékrend. A fórumon részt vett több RMDSZ-es politikus is. Felszólalásukban a közös fellépés fontosságáról beszéltek, szerették volna Tőkést a saját jelöltjükként látni és támogatni. Tőkés kijelentette: minden erdélyi magyart képviselni fog Brüsszelben. A zsúfolásig telt teremben ülők közül többen azon félelmüknek adtak hangot, hogy az RMDSZ csalással próbálja meg bejuttatni képviselőit az Európai Parlamentbe és kiejteni Tőkést. Erre a felvetésre Petres Sándor területi RMDSZ-elnök reagált, többször ígérve, hogy Hargita megyében nem fordulhat elő ilyen, mint ahogy eddig sem csalt az RMDSZ. Szavait hangos fújolás és bekiabálások kísérték. Nem szégyellik magukat, hát vannak idősek is, akik nagyon jól tudják, hogy miket csináltak eddig! – emelte fel hangját egy idős hölgy. Miután Petres azt bizonygatta, hogy „vannak becsületes emberek az RMDSZ-ben”, akik belülről akarják megváltoztatni, Kövér László sok sikert kívánt hozzá, a fórum pedig méltósággal, a magyar és a székely himnusz eléneklésével zárult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!