ERDON Helyi hírek

2008.08.15. 14:19

Évadkezdés előtti színházi újdonságok

<p>Felkerestük Meleg Vilmost, a Szigligeti Társulat művészeti igazgatóját, hogy nyilatkozzon lapunknak a 2008–2009-es színházi évadról, aki ismertette a nagyszínpadi és a stúdelőadásokat is.</p>

Gyakorlatilag a repertoár 90 százaléka már tiszta volt a színészek számára is a nyári szabaság előtt – mondotta Meleg Vilmos. A szereposztások még nem készültek el, mert akkor még nem tudták, hogy lesz-e változás a társulaton belül, hogy a darabok jogdíjai miatt nem kell-e valamiről lemondaniuk. Biztos választ majd csak a bérletek meghírdetésekor várható. Egy másik gondjukról is beszélt az igazgató, arról hogy hol fognak majd játszani? Meleg Vilmos úgy gondolta, hogy az egész évadot a filharmónia termében játszák, de erről még egyeztetnie kell a Filharmónia vezetőjével is. A filharmónia terme sokkal kedvesebb a nézőknek, mint a Szakszervezetek Kultúrháza. De a színészeknek is barátságosabb.

Számitanak az egykori Transilvania mozi helyiségére is, de azt még rendbe kell tenni. Az egy nagyon hasznos tér lesz, hogy ne csak a kicsi stúdióterem kényszerkörülményei között játszanak. „Saját bűnöm, vagy dicsőségem, hogy létrehoztam a mostani stúdiószínházat, amely igazából próbaterem. Magam sem gondoltam arra, hogy nyolc év elteltével még mindig abban a térben lesz a stúdió, amely igazán nem alkalmas erre. Az egykori moziteremben akár egyik nagyszínpadi előadást is be lehetne mutatni.”

Nagyszínpadi bemutatók

A nagyszínpadra három plussz egy bemutatót terveznek. A szilveszterre szánt előadás jó néhány éves kihagyás után ismét kabaré lesz Nóti Károly műveiből, Nemlaha György szerkesztésében, amit Meleg Vilmos rendez majd. Ezt mindenképpen a filharmónia termében tartják. A másik három bérletes darab: Gogol Revizorja Árkosi Árpád rendezésében, Ödön von Horvath: Kasimir és Karoline Anca Bradu rendezésében, és utolsóként Az anconai szerelmesek, Vajda Anikó zenés darabja Parászka Miklós rendezésében.

Stúdióelőadások

A stúdióban két biztos, sőt három előadás is lesz, de a körülmények még változhatnak. Ha nem ez a régi stúdió marad, ha kapnak még termet, akkor ez módosulhat. Mindenképpen terveznek egy magyar ősbemutatót, amire pályáztak. Ez a Timurra várva, egy debreceni szerző nagyon izgalmas koreográfikus előadása. Lesz még két másik bemutató is: Vadas László rendezében a Tamás evangéliuma, illetve Az elefántember.

A marosvásárhelyi főiskoláról hárman jelezték, hogy jönnének Váradra. Meleg Vilmos elmondta, hogy csak egy-két fiút tud alkalmazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!