ERDON Helyi hírek

2008.08.11. 14:20

Nem voltak románellenes rendezvények

<p>Bihar megye - „Felelős vagyok a Nagyváradi Könyvtárban megtartott magyar rendezvényekért, s azok semmiképp sem voltak románellenesek” - nyilatkozta Tavaszi Hajnal szakmai aligazgató.</p>

Az aligazgató annak a hírnek a kapcsán mondta ezt, amely többek között az Erdonon is megjelent, s mely szerint Traian Stef könyvárigazgatót az intézmény szervezésében zajló, állítólagosan románellenes rendezvények okán akarják leváltani.

Minőségre törekednek

A könyvtárban 2007 előtt szinte semmilyen rendezvény nem zajlott, mondta az aligazgató. Amikor Traian Steffel közösen átvették a környtár vezetését, elhatározták, hogy a közpénzekből, pályázati pénzekből minőségi rendezvények szervezésére törekednek; szerették volna, ha minden rendezvényünkkel a könyvtár jóhírét öregbítik, annál is inkább, mivel megyénk 2007 október 25-óta a nyugati határ egyik legmodernebb kulturális intézményével büszkélkedhet - miközben Szatmár megyben kilakoltatták a tékát, Aradnak nincs könyvtára, Temes megyében kűzdenek érte, Szilágy megyében meg felújítás alatt áll.

Több a román rendezvény

2007 óta szakmai aligazgatóként ő maga a Várad folyóirattal, valamint a Magyarországi Szépírók Társaságával közösen kezdte el megszervezni a Törzsasztalt, ahol a magyarországi irodalom emblematikus személyiségeit látták vendégül. Amúgy a könyvtárban tartott rendezvények megszervezésénél - csakúgy, mint a könyvek beszerzésénél - a román és a magyar nemzetiségű Bihar megyei lakosok arányát veszik figyelembe, tehát körülbelül háromszor annyi román rendezvény, zajlik, mint magyar.

Szomorú, ami történt

Annak a bizonyos Wass-Albert estnek a során, amely miatt állítólag bírálatok érték őket, Ágoston Vilmos író és műkritikus mutatta be azt a munkáját, melyben párhuzamot von Wass Albert, valamint Doru Munteanu művei között. Ennek során azokra a sztereotípiákra mutat rá, melyek a magyarok, a románok és a zsidók alakjának megformálásánál jelennek meg az említett írók munkáiban. Tulajdonképpen az első olyan mű, amely kritikailag fordul Wass Albert munkáihoz, tudtuk meg.

A könyvtár vezetőségét egyébként sem szóban, sem írásban nem kereste meg senki ennek kapcsán, a hírekről csak a sajtóból értesültek. „Szomorú, hogy ráadásul mindez 2008-ban, a multikulturalitás évében történik” - tette hozzá az aligazgató.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!