ERDON Helyi hírek

2008.07.24. 10:49

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület Nőszövetségi Konferenciája

<p>Kicsinek bizonyúlt a közel hétszáz személyt befogadóképességű, gyönyörű Szatmárhegyi Református templom annak a több mint 1200 résztvevőnek akik az egyházkerület minden egyházmegyéjéből képviselték egyházközségük nőszövetségét, és részt kívántak venni a Királyhágómelléki Református Nőszövetség IX. Konferenciáján.</p>

A szervezők számoltak erre a nagy létszámra , ezért a templom kertben az öreg , lombos gesztenyefák alá padokat helyeztek el és hangszórókat, hogy a kintlévők is jól hallhassák a bent zajló  események minden mozzanatát.

 Nagyon sokan a tájegységük népviseletében jelentek meg, mert egyes települések a mai napig megőrízték őseik szokásait, népviseletét és büszkén  is viselik azt. A hivatalos megnyitó előtt azok a nőszövetségek akik zászlóval rendelkeznek , a templom melletti utcában szépen felsorakoztak, majd  felcsendült a „ Fel barátim drága Jézus zászlaja alatt...” gyönyörű ének , amelyre szép sorban bevonúltak zászlóikkal a templomba , majd a nyitó igét P. Tóthné Szakács Zita – a magyarországi Országos Nőszövetség alelnöke – lelkipásztor hírdette, Mózes 5.könyve 30: 15-19 idézetét dolgozta fel a hallgatóknak. „ ...a Biblia mintha arannyal lenne bevonva, ezért mondjuk sokszor aranykönyvnek..., ha az ember a szívével olvassa a Biblia betüit, átjárja az embert és megelevenednek bennük a betük..., ha újra és újra elővesszük megismerteti velünk a rosszat és a jót az Isten szerinti rosszat, de nekünk embereknek szól..., Isten elébünk adja a jót és a rosszat , hogy válasszunk , azt szeretné ha megértenénk a szavakat, választási lehetősséget ad számunkra , eldönthetjük , hogy melyik utat válasszuk,...válaszd az életet, hogy élhess, bátorítsuk egymást mert Isten elébünk adja a választás lehetősségét”- hangzott el  az igehírdető szavaiból.

Az egyházkerület elnöke

Az igehírdetés után Bogya Kis Mária, az egyházkerület elnöke köszöntötte a jelenlevőket és meghívott vendégeket, D.Dr. Hegedüs Lóránd ny. Püspök – Budapest, Csomay Árpád, generális direktor, Sipos Miklós , esperes – Szatmári Egyházmegye, Kovács Ferenc, lelkipásztor Szatmárhegy, akik rövid bibliai idézetekkel és magyarázattal köszöntötték a közeli és távoli egyházközségekből érkezett nőszövetségek képviselőit. Az előadások közt a Szatmárnémeti- Szamosnegyedi egyházközség, Immanuel ének-zenekar játszott egyházi énekeket , amelynek 12 tagja van és ifjúsági táborokat szerveznek, jótékonysági estéken lépnek fel ifjúsági istentiszteleteket szerveznek – mondta Bogya Kis Áron az együtes vezetője. A délelőtti programot követően a szünetben a jelenlévők kivonúltak a közeli temetőbe , ahol a falu híres költőnője,  Krüzselyi Erzsébetnek (1875-1953) állított új emlékmű megáldására került sor, amelyet D. Dr. Hegedüs Lóránd ny. püspök celebrált, majd a szatmárhegyi Református Egyházközség lelkipásztora Kovács Ferenc ismertette a költőnő életét, egyébként a helybeli nőszövetség a költőnő tisztelete jeléül róla nevezte el a nevüket.

Zászlómegáldás

A délutáni program első momentumaként zászlómegáldásra került sor, Tasnád, Kisbábony és Désháza Nőszöveségei kértek áldást az újonnan megalkotott zászlójukra. Bemutatkoztak verseikkel, írásaikkal azok az egyszerű asszzonyok akik nap mint nap szívükben hordják Isten üzenetét, számukra találták ki a szervezők a  Mit jelent számomra Isten igéje, bemutatkozó előadást. Nagyon szép verseket, írásokat hallgathattak meg a résztvevők a főleg időssebb korosztályhoz tartozó nőtestvérektől akiknek írásai bármikor megállják helyüket, azért is főleg, mert szívből jövő egyszerű szavakkal adják elő Isten iránti szeretetüket és ragaszkodásukat. Közben a nagy meleg enyhítésére a szép népviseletbe felöltözött ifjak ásványvizet és kávét hordtak a padok közt. A záró istentiszteletet Baczoni Szilárdka Kata, az Erdélyi Református Egyházkerületi Nőszövetség titkára, Szováta tartotta, az ige idézetet pedig János apostol Mennyei jelenések könyve 1 fejezetének 3. verséből vette: „3. Boldog, a ki olvassa, és a kik hallgatják e prófétálásnak beszédeit, és megtartják azokat, a melyek megírattak abban; mert az idő közel van.” „... A boldogságot mindenki keresi ezen a világon, mégis kevés ember az aki elmondhatja magáról, hogy boldog, ebben a boldogság kereső világban szól hozzánk az ige ne sajnáljuk a fáradtságot és mindennap olvassuk a Bibliát, mert minél jobban járjuk az Úr által kijelölt utat annál boldogabb lesz életünk”- hangzott el az igehírdetőtől.

Befejezésképpen az egyházkerület nőszövetségének képviselői valamint minden résztvevő Úrvacsorában részesűlhetett, a nagy létszámra való tekintetre nyolc lelkésznő osztott párban, amelyet a jelenlévők nagy türelemmel és fegyelemmel  járúltak az Úr asztalához.

Tóth Zsigmond

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!